Yhden kirjahankinnan teimme ja se on käytännön kannalta osoittautunut loisto-ostokseksi! Silmiini osui kerran Suomalaisessa Kirjakaupassa lastenkirja "Tuhat sanaa kiinaksi" ja ostin sen vähän vitsinä lapsille selailtavaksi. Lapset innostuivat kirjasta tosi paljon ja muuttoa odotellessa siitä on innokkaasti opeteltu merkkejä ja sanoja.
Kirjan hyödyllisyys valkeni meille aikuisille vasta paikan päällä. Se koostuu aukeamista, joissa on iso teeman mukainen kuva.
Laidoille on koottu isosta kuvasta yksityiskohtia ja niiden alta löytyy ko.sanan merkki sekä sana kirjoitettuna. Ei vaihtoehtoja, ei synonyymeja, kiiretilanteessakin kirjasta on helppo etsiä sanoja kun löytää oikean teeman. Helppoa kuin mikä. Tämän avulla olemme opetelleet tilaamaan taksin, oppineet lukusanoja, selittäneet remonttireiskalle miksi pönttö on tukossa...
Veikkaanpa, että jos joskus saan aikaiseksi rekrytoida meille Ayin, tulen tarvitsemaan mm. tätä kotitöihin liittyvää aukeamaa :)
Heather Amery & Stephen Cartwright: First Thousand Words in Chinese (suom. Tuhat Sanaa Kiinaksi). Kustannusyhtiö Nemo (2011). Kirjan sanat voi kuunnella netissä kiinankielisen lukijan lausumana ja netistä löytyy myös ääntämisohjeita: www.nemokustannus.fi/tuhatsanaa
Saamaltamme varsinaiselta kirjalistalta itseäni kiinnostivat ainakin nämä:
Sami Sillanpää: Kiina-ilmiöitä (2008). HS toimittaja asui vuosia Kiinassa ja kirja on koottu hänen pakinoistaan. Tykkäsin niistä kovasti silloin kun niitä julkaistiin Hesarissa.
Petri Saraste: Laowai - kiinalaista menoa (2008). MTV3 kirjeenvaihtajan kirja Kiinasta.
Jonathan Watts: Kun miljardi kiinalaista hyppää (2011). The Guardian -lehden toimittajan kirja Kiinan kasvusta ja siitä mitä siitä seuraa. Keskusteltu, kehuttu ja kritisoitukin kirja.
Meidän piti hankkia myös kiinan oppikirja Zou Ba! (Tanja Kettunen ) mutta sekin oli tilaustuote eikä ehtinyt matkaamme.
Romaaneista rahdissa minulle on saapumassa järkälemäinen kirja Villijoutsenet - kolmen kiinattaren tarina (Chang Jung, 1992) jonka sain äidiltäni ja joka löytyi myös tuolta suosituslistalta. Aloitetaan siis sillä!
Kiitos kirjavinkeistä! Tuota Kun miljardi kiinalaista hyppää -kirjaa minullekin suositeltiin, mutta en ehtinyt sitä hankkia. Täytyy minunkin pyytää vieraita tuomaan joku. Voidaan sitten vertailla kirjavarastoja ja lainailla puolin ja toisin :)
VastaaPoistaMeillä on täältä Kiinasta ostettu kuvasanakirja, jossa on myös teemoittain sanoja kiina(merkit)-kiina(pinyin)-englanti. Sivuja on n. 300 ja aihealueet kattavat kaiken siivouksesta lääkärissäkäyntiin ja siinä on hyvä hakemisto. Siitä lienee Ayin kanssa apua. Kirjan nimi on My Chinese Picture Dictionary.
Tiesithän muuten, että Puxissa, keskustassa on kirjakatu (en muista kadun nimea, mutta voin kysyä sen kuskiltamme). Siellä saa myös ulkomaisia kirjoja ja paljon erilaisia sana- ja oppikirjoja ja DVD:tä kiinan opiskelun avuksi.
Moi Mia,
VastaaPoistaJuu, kirjakatu on tuttu, mutta en ole siellä vielä käynyt, vaikka aikaisemmilla reissuilla on ollut aikomus mennä. No, nyt on hyvä syy kun lukeminen loppuu. Tosin tällä tahdilla, jossa luen kaksi sivua illalla sängyssä ja tainnun sen jälkeen väsymykseen, aloittamani dekkari kestää jouluun!
Eikö olekin ihmeellistä, miten tuntuu, ettei täällä ole aikaa mihinkään! En ole minäkään ehtinyt vielä mitään lukemaan tai katsomaan edes telkkaria...
PoistaJoo, aika tuntuu hupenevan siivillä. Vähän kuin esikoisen vauva-aikana kun ei muka ehtinyt syömään kun oli niin kiire eikä kuitenkaan mitään ehtinyt tekemään. En tajua. Lisäksi olen iltaisin todella väsynyt, menen nukkumaan samaan aikaan lasten kanssa :) Tapasin muuten tänään Suomi-koulussa yhteisen tutun, asuu samalla compoundilla teidän kanssa, älä kysy nimeä, ihmisiä tulee niiiiin paljon eteen etten pysy perässä!
VastaaPoista