torstai 30. elokuuta 2012

Kirjavinkki

Saimme perehdytyksessämme pitkän listan kirjallisuusvinkkejä ja erilaisia nettilinkkejä. Perehdytys oli niin viime hetkellä, ettemme ehtineet hankkia kirjoja tuolta listalta mukaamme, vaan niitä pitää ehkä pyytää tuliaisiksi vierailijoilta.

Yhden kirjahankinnan teimme ja se on käytännön kannalta osoittautunut loisto-ostokseksi! Silmiini osui kerran Suomalaisessa Kirjakaupassa lastenkirja "Tuhat sanaa kiinaksi" ja ostin sen vähän vitsinä lapsille selailtavaksi. Lapset innostuivat kirjasta tosi paljon ja muuttoa odotellessa siitä on innokkaasti opeteltu merkkejä ja sanoja.


Kirjan hyödyllisyys valkeni meille aikuisille vasta paikan päällä.  Se koostuu aukeamista, joissa on iso teeman mukainen kuva.


Laidoille on koottu isosta kuvasta yksityiskohtia ja niiden alta löytyy ko.sanan merkki sekä sana kirjoitettuna. Ei vaihtoehtoja, ei synonyymeja, kiiretilanteessakin kirjasta on helppo etsiä sanoja kun löytää oikean teeman. Helppoa kuin mikä. Tämän avulla olemme opetelleet tilaamaan taksin, oppineet lukusanoja, selittäneet remonttireiskalle miksi pönttö on tukossa...



Veikkaanpa, että jos joskus saan aikaiseksi rekrytoida meille Ayin, tulen tarvitsemaan mm. tätä kotitöihin liittyvää aukeamaa :)


Heather Amery & Stephen Cartwright: First Thousand Words in Chinese (suom. Tuhat Sanaa Kiinaksi). Kustannusyhtiö Nemo (2011). Kirjan sanat voi kuunnella netissä kiinankielisen lukijan lausumana ja netistä löytyy myös ääntämisohjeita: www.nemokustannus.fi/tuhatsanaa

Kiinan kurssille ajattelin ilmoittautua ensi viikolla, eli ehkä jossain vaiheessa pääsen tästä opuksesta eroon! Lapset tuntuvat imevän kiinaa itseensä sienen tavalla - WISS koulussa on mandariinikiinaa yksi oppitunti joka päivä.

Saamaltamme varsinaiselta kirjalistalta itseäni kiinnostivat ainakin nämä:

Sami Sillanpää: Kiina-ilmiöitä (2008). HS toimittaja asui vuosia Kiinassa ja kirja on koottu hänen pakinoistaan. Tykkäsin niistä kovasti silloin kun niitä julkaistiin Hesarissa.
Petri Saraste: Laowai - kiinalaista menoa (2008). MTV3 kirjeenvaihtajan kirja Kiinasta.
Jonathan Watts: Kun miljardi kiinalaista hyppää (2011). The Guardian -lehden toimittajan kirja Kiinan kasvusta ja siitä mitä siitä seuraa. Keskusteltu, kehuttu ja kritisoitukin kirja.

Meidän piti hankkia myös kiinan oppikirja Zou Ba! (Tanja Kettunen ) mutta sekin oli tilaustuote eikä ehtinyt matkaamme.

Romaaneista rahdissa minulle on saapumassa järkälemäinen kirja Villijoutsenet - kolmen kiinattaren tarina (Chang Jung, 1992) jonka sain äidiltäni ja joka löytyi myös tuolta suosituslistalta. Aloitetaan siis sillä!