lauantai 8. kesäkuuta 2013

Kiinalaisessa pankissa, osat 2 ja 3

Meillä on pankkikriisi! Tämä ei ole ensimmäinen, mutta tämä on ensimmäinen todellinen.

Kerroin jo aikaisemmin, että asioiminen kiinalaisessa pankissa ei ole kauhean mutkatonta. Jonottaa saa Suomessakin, se ei ole mikään uutinen. Nyt vaan on taas meinanut keittää yli täkäläinen systeemi.

Tästä ensimmäisestä kriisistä on jo aikaa, mutta silti, pakko avautua:

KIINALAISESSA PANKISSA, OSA 2

Olimme tulleet lomalta ja maksussa oli melkoinen sähkölasku sekä pari muuta pienempää laskua. Compoundimme toimisto on ihana ja hoitaa kaikkien laskujen maksut puolestamme, kunhan vie laskun ja rahat sinne, saa virallisesti leimatun laskun, eli fapiaon muutaman päivän päästä. Meillä oli kuitenkin toive saada valtava sähkölaskumme nopeasti eteenpäin meille takaisinpäin maksuun ja siihen tarvittiin fapiao, mieluiten heti, sillä miehen työmatkan vuoksi sen vieminen eteenpäin olisi viivästynyt yli viikolla ja takaisinmaksu totutusti kestää n. 3 viikkoa.

Järkeilimme, että menemällä pankkiin maksamaan laskut, saa laskuun leiman, joka muuttaa sen fapiaoksi. Näinhän voisi kuvitella. Kuten Suomessa: maksu pankin tiskillä ja leima paperiin = virallinen kuitti.

Koska olin yksin asialla ja "rämpylätili" miehen nimellä, nostin tukun rahaa ja menin lompakko taipumattomana pankkiin jonottamaan. Bling. Juu ei, meille ei voi maksaa laskuja käteisellä. Voit maksaa tässä tililtä. Jaaha, no, tilillä ei ole tarpeeksi rahaa näihin, koska nostin sieltä juuri tämän ison kasan rahaa. No, voit laittaa ne rahat tilille ja maksaa sitten tililtä.

Latoessani seteleitä tiskiin tajusin kysyä, että saanhan sitten maksettuani fapiaon noista. Eii, ei tietenkään. Saat tavallisen kuitin ja voit mennä sen kanssa kaasulaitokselle/sähkölaitokselle/vesilaitokselle jne. hakemaan fapiaon.

Yhtäkkiä se compoundin toimisto alkoi tuntua houkuttelevalta vaihtoehdolta.

KIINALAISESSA PANKISSA, OSA 3

Varsinainen pankkikriisi iski viime lauantaina. Nostin aamuvarhaisella Mercedes-Benz Arenan automaatista rahaa ja automaatti nielaisi "rämpylätilin" kortin. Kyseessä on ihan seinässä oleva ATM, ei konttorin yhteydessä oleva. Halli oli tuohon aikaan suljettu, eikä minulla ollut passia mukana. Täällä saa automaattiin jääneen kortin heti takaisin, jos on passi, olet tilin omistaja ja automaatti on konttorin yhteydessä.

Maanantaina lähdimme sitten selvittelemään asiaa paikalliseen pankkiin. Meitä kohdeltiin kuin UFO:a. Kukaan ei tajunnut mistä on kyse. Haluatte siis avata tilin ja saada siihen kortin? EI. Haluatte ilmoittaa kortin varastetuksi? EI. Haluatte hakea meidän automaattiimme jääneen kortin? EI, mutta melkein. Miksi kortti on Pudongissa? SANOPA MUUTA!

Osoittautui myös mahdottomaksi nostaa tililtä rahaa pankkikirjan ja passin kanssa ilman korttia Kaikki ok, mutta yksi problem: automaatti, joka kortin nielaisi, oli tallentanut minun pärstäni kameraan ja se ei (onneksi) vastannut miehen passikuvaa. Niinpä uuden kortin myöntämiselle ja tilin käytölle jouduttiin asettamaan viikon varoaika ennen kuin uusi kortti voidaan antaa. Rahaa ei siis saa tililtä n. viikkoon automaateista.

Eipä hätää. Nettipankki on keksitty. Minä siis marssin pankkiin seuraavana päivänä avaamaan omaa tiliä. Takaa-ajatuksena siirtää nettipankissa miehen tililtä minun tililleni rämpylöitä ja nostaa ne. Vastoin ennakko-odotuksia, tilin avaaminen oli lastenleikkiä. Vahtimestari kirjoitti kilttinä minun lomakkeeni kiinankieliset osuudet ja virkailija puhui loistavaa englantia. Sain myös nettipankkia varten USB-jutun sekä pankkikortin heti mukaan.

Kotona lähdin riemuissani kokeilemaan tilisiirtoa. Muuten hyvä, mutta Macilla ei pysty tässä pankissa tekemään tilisiirtoja edelleenkään, syytä en tiedä. Edelleenkään. Siispä asentamaan pankin ohjelmaa lasten vanhalle PC:lle. Onnistui monen mutkan kautta. Tilitiedot, saaja, vastaanottaja, summa, vahvista, turvaluku, BLING: Käytät ohjelmaa eri tietokoneelta kuin aikaisemmin, siirto ei onnistu, ota yhteys lähimpään konttoriin. Whaaaaaattt.

No, onneksi on olemassa suomalaiset luottokortit, ärsyttää vaan maksaa nosto- ja vaihtopalkkioita. Lisäksi hämmästyttää mitä peruspariskunta Wang tekee tällaisessa tilanteessa? Rouva Wang nostaa herra Wangin kortilla rahaa ja kortti jää automaattiin. Sen jälkeen viikkoon itse Jumalakaan ei saa tililtä ulos rahaa, koska nauhalla on rouva Wangin naama. Miten he toimivat?

Onneksi me saimme kortin tänään takaisin (= melkein 2 viikkoa siitä, kun automaatti imaisi kortin) ja voimme jatkossa tuhlata "rämpylöitä".