lauantai 12. tammikuuta 2013

Aamulenkillä sumussa

Tänään kävin pitkästä aikaa juoksemassa ulkona! Todella outo lause, ellei asu Kiinassa, jossa ilmansaasteet ovat valitettavasti arkipäivää. Shanghaissa tilanne on ilmanlaadun suhteen kuitenkin esimerkiksi Pekingiä paljon parempi. Lapsilla on ollut koulussa tähän mennessä koko lukuvuoden aikana ainoastaan 3 koulupäivää, jolloin ulkoileminen on ollut kiellettyä tai ei suositeltavaa ilmanlaadusta johtuen. Myös se, että asumme melko kaukana ihan keskustasta, auttaa ilmanlaatuun kai jonkin verran.

Oikeasti kävin juoksemassa ulkona ainoastaan siitä syystä, että olimme pitkästä aikaa Emilian kanssa luisteluharkoissa lauantaiaamuna ja vieressä oleva hieno Expo-puisto oli avoinna ja oli valoisaa. Sillä ei ollut lähtökohtaisesti mitään tekemistä Shanghain ilmanlaadun kanssa. Normaalisti juoksen (silloin kun juoksen) juoksumatolla kuntosalilla. Eikä silläkään kauheasti ole tekemistä ilmanlaadun kanssa, vaan oikeamminkin tästä meidän ympäristössämme ei ole oikein mukavia puitteita juoksemiseen tai kävelemiseen.

Kuitenkin aika kova sumu sai pohtimaan, onko tässä oikeastaan mitään terveellistä? Tosin aina voi ajatella sumun johtuneen kylmän yön jälkeen joesta nousevasta vesihöyrystä... Ainakaan lenkin jälkeen ei kauheasti tuntunut keuhkoahtauman oireita :)

Jälkikäteen netistä tarkistettuna ilmanlaatu oli ainoastaan Moderately polluted