perjantai 3. toukokuuta 2013

Eräs viikko kiinaelämää

Tämä viikko on ollut jotenkin tapahtumaköyhä, ihan vaan perusmeininkiä: koulua, jumppaa, luistelua, kotona oloilua. Niin ja olihan vappukin.

Viikon kohokohtana ehkä se, kun imuri räjähti (ei hyvin mene...). Siis ihan todella räjähti! Oikeastaan ainoastaan töpseli posahti, mutta pamaus oli sellainen, että luulin vähintään jonkun talon monesta kristallikruunusta rysähtäneen maahan. Johto purkautui 20 cm ja oikosulku vei koko talosta vaihteeksi sähköt. Onneksi Ayille ei käynyt mitään. Jos käsi olisi ollut kiinni pistokkeessa, olisi sähköisku ollut varmasti melkoinen.

Ehdin jo hätäpäissäni käydä imuriostoksilla, koska suomalaisena ajattelin, että korjaaminen ei joko onnistu tai ainakaan kannata. Onneksi en ollut ehtinyt heittää vanhaa imuria roskiin. Ehkä sen hinta (1000 RMB = n. 120 €) kodinkonekaupassa sai miettimään vielä hetken. Ayi ja Andy olivat molemmat sitä mieltä, että sen saa korjattua. Ja saihan sen. Ajelimme taas kerran Andyn kanssa jonnekin ihme kaduille.


Ja kas, paikallisessa Oy Sähkö & Putki & Sekatavara Ab:ssa homma hoitui odottaessa.Täällä, kuten muissakin vastaavissa putiikeissa lapset hoituvat siinä vanhempien työpaikoilla sivussa. Muutama ämpäri ja laatikko esteeksi ovelle, etteivät pienokaiset ryömi kadulle vanhempien ollessa kiinni asiakkaiden kanssa.   


Kymmenen minuuttia myöhemmin poistuimme kaupasta tyytyväisinä. Homma maksoi 10 RMB (n. 1,20 €)! Ja siihen sisältyi myös vessanpöntönavaaja ;) Kiinalainen viemärijärjestelmä ei kestä poikani paperinkulutusta...

Seuraavaksi suuntasimme etsimään mattopesulaa.


Meillä on makuuhuoneissa valkoiset nukkamatot ja siitä lähtien kun Omppu tuli taloon, ne ovat kärsineet hieman vaurioita. Ellan huoneen, jossa Omppu on vauvasta saakka nukkunut, matto oli kaikista kamalimmassa kunnossa ja se on lojunut varastossa jo kuukauden verran. En ole kuullut mairittelevia kokemuksia mattojen pesusta täällä, mutta koska matto oli käytännössä jo pilalla, ajattelin uhrata sen koekaniiniksi. Kerroin etten aio käyttää pesemiseen isoja rahoja, koska matto ei ole arvokas ja voi olla ettei se lähde puhtaaksi. Ajattelin, että n. 250 RMB olisi "kipurajani". No, hinta oli 90 RMB (n. 11 €). Matto on kooltaan n. 140 x 200 cm.  Toimitusaika on 3 päivää. Jos loputulos on edes tyydyttävä, kiikutan sinne kaikki talon matot.

Minä joka kitisen aina täkäläisistä korkeista hinnoista tietyille asioille, yllätyin kerrankin oikein positiivisesti. Ja totta on, että kiinalaiset osaavat nypätä meiltä ulkomaalaisilta helposti 2-4 kertaisen hinnan paikallisiin verrattuna, asiasta kuin asiasta. Oikeastaan se on se mikä ärsyttää. Siksipä Andy yleensä hoitaa kaupalliset neuvottelut näissä palveluissa ja paras lopputulos syntyy jos en ole mukana ollenkaan näyttämässä valkoista naamaani :) Olen melko varma, että hinnat olisivat olleet ihan erilaiset jos minä olisin sönkännyt siellä englanti-kiina-elekieltä.

Eli olipa hurjan jännittävä viikko!

Ai niin, oli meillä vappupicnic omalla pihalla ja se oli varsin mukavaa! Meinasi koko vappu unohtua, mutta nykyisin osaan jo aika nopeasti haalia kasaan tiettyjä juttuja vaikka se vaatiikin aika monessa kaupassa pistäytymistä. Te, joilla on ulottuvilla Stockan Herkku, kumartakaa siihen suuntaan älkääkä valittako ruuhkista, kiitos.Karjalanpiirakat tietenkin Nancylta Pudongista (onneksi oli sinne asiaa muutenkin). Paikalliset kananmunat ovat epäilyttävän keltaisia, I don't want to think about why...


Vähän lihapullia, nakkeja, juustoja ja May's Delin perunasalaattia. Jälkkäriksi irtokarkkeja, mansikoita ja keksejä ynnämuuta.Tällä picnicillä ei ollut tarjolla kuohuvaa... Mutta taatusti kylmää juotavaa.