sunnuntai 24. maaliskuuta 2013

Kiinalainen omakotiunelma

Meidän compoundimme Le Chambordin  2. vaihe alkaa valmistua. Se on alunperin rakennettu samanlaiselle joutomaalle kuin tässä kuvassa oleva alue, jonne joskus pitäisi rakentua vaihe 3.Muuttaessamme tänne viime syksynä luulin, että kyseessä on jonkin vanhan alueen restaurointi. Talot näyttivät koristeineen ja yksityiskohtineen linnamaisilta ja vanhoilta. Mutta ei, kyseessä olivat aivan uudet talot, ne vain näyttävät ulkopuolelta vanhoilta.

Heti muurien ulkopuolella pönöttävät hökkelit, joissa ilmeisesti edelleen asutaan, päätellen kuivumassa olevasta pyykistä. Nämä varmaan puretaan sitten joskus vaiheen 3 alta. Unelma ja todellisuus vierekkäin...Kun rakennustyömaan aidat poistettiin ja alueelle pääsi kävelemään, syntyi vaikutelma, että kyseessä on vanha alue jossa on asuttu jo vuosia. Talot ovat ulkopuolelta täydellisesti valmiita, pihat laatoitettuja, portit paikoillaan ja tiet päällystettyjä. Erityisesti kasvit ja niiden koko herättivät hämmennystä. Kaikki viheralueet olivat viimeisteltyjä ja puut isoja.

Myös yksittäisten talojen pihat on tehty istutuksia myöten täydellisiksi. Jopa grillipaikat ovat valmiina.Kuitenkin talot ovat sisältä pelkkiä betonisia luurankoja. Ja kyllä, ovet ovat auki ja kuka tahansa voi saapastella sisään katsomaan asuntoja.


 


Tätä kyseistä taloa olen vähän katsellut sillä silmällä. Myös ylläoleva grillipaikka ja piha ovat saman talon pihasta. Mutta luultavasti talo on joko varattu ja/tai ylittää budjettimme reippaasti tai valmistuu sisältä vasta kun olemme jo lähdössä takaisin kotiin. 

Suomessa talot tehdään yleensä sisältä valmiiksi mahdollisia ostajia varten, pihat taas odottavat ja ne tehdään viimeisenä. Ilmeisesti täällä pistetään enemmän painoarvoa alueen yleisvaikutelmaan ja sisätilat saa ostaja sitten tehdä mieleisekseen. Myös tällä vanhemmalla puolella on paljon näitä luurankotaloja - ulkoa valmiita, mutta sisältä pelkkää betonia.

Ihmettelimme syksyllä, kun compoundimme portille oli ilmestynyt ainakin 5 m korkea puu. Ihan yhtäkkiä. Mutta isojen puiden siirtely paikasta toiseen on täällä ihan tavallista ja siksi tämäkin uusi alue näyttää asutulta, vaikka onkin autio. 
Puut tuodaan paikalle kuorma-auton lavalla ja nostellaan nosturilla kunkin talon pihalle.Pensasaidat istutetaan jo valmiiksi parimetrisistä taimista, ei mistään pikkuisista purkissa kasvaneista raaskuista, joiden kasvamista näkösuojaksi odotellaan sitten vuositolkulla, kuten omalla pihallamme Suomessa on käynyt.


Lopputuloksena onkin vehreitä, asutun näköisiä alueita, vaikka ne olisivat ihan kummituskaupunkeja.Toivottavasti tämä ihan oman talomme vieressä sijaitseva alue saisi nopeasti asukkaita, nyt se on vähän aavemainen koiranulkoilutus-, pyöräily- ja rullaluistelupuisto.