torstai 14. toukokuuta 2015

Buy baby, buy!

Olen tässä viimeiset viikot hankkinut ensin harmaita hiuksia ja stressiä ja sittemmin klikkaillut ostoksia menemään kasvavan innostuksen vallassa. Onneksi en hurahtanut tähän maailmaan aikaisemmin, olisin varmaan metsittynyt tähän kotisohvalle, klik, klik, klik.

Kysmys on tietenkin Taobaosta, maailman suurimmasta nettikaupasta.

Kirjoittelinkin tästä syksyllä kun olimme käyneet Sannan kanssa Minhangin Community Centerin järjestämän Taobao Shopping -kurssin.

Itselläni kurssilla kaikki sujui hyvin, mutta koetilaukseni menivät jotenkin pieleen. Ellalle tilaamiani jumppatossuja odotin ikuisuuden - lopulta syyllinen ei ollut toimittaja vaan ihan tämä oma receptionimme, pieni paketti oli jäänyt jonnekin hyllylle lojumaan kuukaudeksi, kunnes joku sen sieltä löysi. Nalle -hiutaleet eivät koskaan tulleet perille.

Näistä syistä Taobao -shoppailu vähän jäi. Lisäksi kuulin, että muutamalla suomalaisella oli ollut hankaluuksia jossain, ei silloin tarkemmin selvinnyt, että missä.

Nyt kotiinlähdön lähestyessä halusin tehdä hiukan ostoksia kotiin ja siskoni vierailun yhteydessä meillä tietty hiukan mopo keuli. Sisko lähti ja jätti listan jälkeensä. Minä jäin tuskailemaan tilausten kanssa. Ihan oma syy, olisin voinut perehtyä asiaan jo ennen vierailua ja setviä mahdolliset hankaluudet jo ennen sitä.

No, lopulta tartuin toimeen ja marssin ensin Postiin tallettamaan rahaa Alipay (paikallinen Paypal) tilille. Helppoa kuin heinänteko. Zudi Townin postissa on ystävällinen virkailija, joka puhuu sotilaallista englantia: How much! Name! Phone number! Password! Password again!

Sitten alkoivat ongelmat! Ensin en meinannut päästä kirjautumaan tililleni Taobaossa ja kun se onnistui, en päässyt lataamaan tallettamiani rahoja Alipayhin. Olin pistänyt kiinni 1000 rämpylää (150 €), enkä päässyt käyttämään niitä. Monien vaiheiden jälkeen Community Centerin Taobao -opettaja auttoi ja soitti Alipayhin ja homma ratkesi. Syy oli ilmeisesti  VPN-ohjelma, jonka takia näyttää siltä, että tilille kirjaudutaan milloin mistäkin. Myös muiden suomalaisten ja lukuisien muiden ulkomaalaisten ongelma oli ollut juuri tämä kyseinen.

No sittenhän alkoi sujua!

Google Chromen avulla sivusto kääntyy englanniksi, aina silloin kun luoja ja yhteys sen suovat. Käännös on aika hauska. Osio "omat ostoksesi" on "baby has to buy".  No ostetaan sitten, kun kerran käsketään.

Kaikki kuvat viimeistä lukuunottamatta ovat ruutukaappauksia Taobaosta. Kuten huomaatte, paitsi että tämä joskus koettelee hermoja, ihastuttava värikimara käy myös aistien päälle. Tämän rinnalla Lidln katalogi on kuin taidejulkaisu. Armahdin tossukaupan, koska toimitusmoka ei todellakaan ollut heidän ja tuotehan oli aivan loistava. Suomesta saa japanilaisen Sasakin sukkatossuja hintaan 21 € ja niitä kuluu aikalailla. Ella ei huomannut näisen ja Sasakien välillä mitään eroa, paitsi puuttuvan logon. Hinta 21 RMB, eli reilut 3 €/pari. Tilasin 5 paria näin alkuun. Tossut tulivat vuorokauden sisällä. Jos olisin varma voimistelun jatkumisesta, tilaisin näitä varmaan 50 paria :)Tänä aamuna Ompun Flexi -talutushihna hajosi. Mietin, että pitäisi lähteä ostamaan uutta. Lähikadun eläintarvikekauppa on riistohintainen ja edullisempi Petzoo kaukana. Sitten muistin Taobaon. Klik, klik. Uusi Flexi on meillä todennäköisesti jo huomenna, tai viimeistään ylihuomenna.Lähetyksiä voi seurata, periaatteessa Taobao toimittaa kaiken kymmenen päivän sisällä. Toistaiseksi kaikki ostokseni ovat tulleet 3-4:n päivän sisällä.
Täällä Omppu on huollettu kauneushoitolassa, tämä ei valitettavasti tule jatkumaan. Ajattelin ainakin yrittää oppia trimmaamaan tuota petoamme, joka ei siis ole ikinä yhtään tykännyt hoitotoimenpiteistä. Kun pysähdymme autolla trimmauspaikan eteen, Omppu vetää liinat kiinni ja kynnet auton mattoon. Tietää nimittäin mitä on tulossa. Asiaa ei auta se, että samassa paikassa käydään pakollisilla piikeillä.

Aloitin varovasti: kampa ja sakset.

No, tosiasiassa sitä päivää saa odotella, kun uskallan alkaa saksien kanssa tuon hirviön naamakarvojen kanssa hosumaan.

Siksipä joku tällainen olisi haussa:
Ja koska kyseessä on peto, pitäisi hankkia varmaan myös pöytä. Tämä "spring boat folding pet grooming table" voisi olla hyvä. Pinkkinä tietenkin ;)


Koska tässä asiassa todennäköisesti tulen maitojunalla kotiin, on hyvä, että Suomessa naapurinrouva tiesi hyvän ja melko edullisen trimmaajan lähistöllä!

Taobaossa on monta maksutapaa mm. verkkopankki, luottokortit ja puhelimella maksaminen. Kurssilla suositeltiin Alipayta, joka toki on verkkopankkia hankalampi, koska tilille pitää aina käydä lataamassa rahaa erikseen. Toisaalta ostoksia ei veloiteta, ennen kuin olet kuitannut saaneesi tuotteen. Ja ehkä saldo tilillä hiukan hillitsee heräteostoksia. Hankaluuksien jälkeen olen kokenut Alipayn tosi hyväksi. Lisäksi meidän ICBC -verkkopankki on aivan kivikaudelta, emme käytä sitä ollenkaan.

Baby suosittelee!Nyt tää on vähän kuin jouluna! Kaikki pitää kuitenkin purkaa paketeistaan ja muuttofirma sitten pakkaa ne. Mökin tuolit saapuivat hetki sitten, kaksi päivää tilauksesta.