sunnuntai 5. lokakuuta 2014

Missä ja miten Huangshanissa

Lupasin kirjoittaa myös siitä, missä Huangshanissa voi ja ehkä kannattaa asua ja miten sinne pääsee.

Huangshanin keskustassa on tasokkaita kansainvälisiä hotelleja ja epäilemättä myös kansainvälisiä ravintoloita ja ruokakauppoja, mutta keskustasta on n. tunnin ajomatka vuorten ala-asemien busseille ja kuumille lähteille. Junat ja bussit mm. Shanghaista ja Hangzhousta saapuvat luonnollisesti Huangshanin keskustaan. Shanghaista pääsee Huangshaniin myös lentäen. Me matkustimme omalla autolla, joten en valitettavasti osaa sanoa oikein mitään julkisista vaihtoehdoista, sen kuitenkin tiedän, että useita vaihtoehtoja on ja myös jatkoyhteys vuorille on järjestetty.

Vuorille ajaminen on rajoitettua. Omalla autolla vuorialueelle saa ajaa ainoastaan klo 13.30-21.30 välisenä aikana. Rajoitettu alue alkaa heti Tangkoun kylän yläosasta.  Siitä ei tingitä muutamaa minuuttia enempää. Auton rekisteritunnus pitää ilmoittaa hotelliin vähintään vuorokautta ennen saapumista, muuten ajolupaa ei yksinkertaisesti saa. Käytännössä pelkästään Hot Springs -alueelle pääsee ylipäänsä omalla autolla, muuten tavarat joutuu kantamaan kabiinihissillä ylös ja kävelemään hotellille - ei matkalaukkumatkailijoille!

Vuoren juurella sijaitseva Tangkoun kylä on todella, todella kiinalainen ja majapaikat siellä ovat myös hyvin tavallisia kiinalaisia motelleja/hotelleja.

Me varasimme hotellin www.ctrip.com -palvelun kautta, mikä olikin hyvä, koska hotellista ei meinanut löytyä englantia puhuvaa henkilöä ja jouduin siis puhumaan lukuisia kertoja puhelimessa koskien nettivaraustani. Esimerkiksi miksi olen varannut kolme huonetta kahdesta eri hotellista, mikä on auton rekisterikilven provinssitunnus, miksi kuljettajan ilmoittamassa rekisterinumerossa on piste, vaikka ei yleensä ole jne. jne. Ihan näistä en kiinaksi selviä.

Me halusimme lähelle vuoria ja valinnan varaa ei viime hetkellä kauheasti ollut. Hotellimme Best Western Huangshan Resort & Spa osoittautui tässä pelissä aivan mainioksi valinnaksi. Tripsdvisorin perusteella osasin vaatia huoneet hotellin uudesta rakennuksesta ja myös sain ne.Huoneet olivat isoja ja kummassakin huoneessa oli oma höyrysauna. Isona miinuksena ainakin meidän aikuisten huoneen kokolattiamatto oli paikoin aivan järkyttävän tahrainen. Joku on pitänyt huoneessa kunnon punkkubileet. Lasten huoneen lattia oli pikkuisen parempi. Soittakaa Gordon Ramsey tai Jyrki Sukula paikalle! Lapset toteuttivat myös tuttuun tapaan koko hotellin kattavan tutkimusmatkan ja voin sanoa, että uuden puolen hotellista ainakin uusitun aulan perusteella kannattaa vaatia huoneita 3112-3128  ja 3212-3233 ;) En tosin takaa, että myös huoneet olisi rempattu.

Aamiaiselle pitää uudesta rakennuksesta kävellä n. 400 m päärakennukselle ja aamiainen on hyvin kiinalainen. Kahvi on ok, appelsiinimehu on kuumaa, samoin maito ja vesi. Muroja on ehkä, mutta maito on siis myös kuumaa (toisena aamuna toimme oman maidon, mutta muroja ei enää ollut). Ja siis edes pyytämällä kiinaksi et saa kylmää mehua etkä maitoa. Mei you. Ei ole. Paahtoleipä on makeaa, välillä voi saada tavallista valkoista leipää, mutta tulee kiirehtiä, sillä kiinalaiset pikkukeisarit (= perheiden ainokaiset, hulluuteen asti hemmotellut poikalapset) survovat leivät nopeasti paahtimeen ja lähmivät ne sieltä minuutin päästä omille lautasilleen. Melonia on viipaloituna tarjottimelle, mutta tarjoilijan suoraan tarjottimelle suuntautuneen aivastuksen jälkeen kukaan meistä ei himoinnut melonisiivuja.  Kiinalainen buffet on runsas ja toki myös sieltä löytää syötävää, mm. paistettu riisi ja maissi olivat erinomaisia. Mummeli paistaa kananmunia toiveestasi, salmonellapelkoiset älkää vaivautuko paistopisteelle.

Hotellilla on kaksi kiinalaista ravintolaa, joita kiinalainen kutsuisi ehkä länsimaisiksi, menu on pikkuisen turistimainen. Molemmissa on sama lista, mutta päärakennuksen kokki on huomattavasti parempi. Söimme molemmissa ja osittain samaa.

Ekalla kerrala meitä saapui tervehtimään myös pupu. Toivottavasti hän ei takaovella päätynyt pataan...


Uuden puolen ravintola oli melko karu ja syödessämme epäilyttävästi täysin tyhjä.Ruoasta sai mahan täyteen, ainakin he, jotka suostuivat syömään. Mitään ihan kulinaristista ilotulitusta se ei ollut.

Seuraavan päivän kiipeämisen jälkeen siirryimme päärakennuksen ravintolaan. Sama lista, mutta ruoka huomattavasti parempaa. Voisin sanoa, että perinteiseksi kiinalaiseksi oikeastaan erittäin hyvää.


Tarjoilijat ovat hyvin avuliaita. Kun yritin sujuvalla kiinallani tilata heti alkuun riisiä, tarjoilija kertoi etten halua riisiä, koska tilasimme myös nuudeleita. Sanoin että haluan siitä huolimatta myös riisiä. Silmien pyörittelyn jälkeen jotain päätyi myös muistilistaan. Pöytään saapui herkullista mausteista possua ja vihanneksia sekä kanaa aivan ihanan chilikastikkeen kanssa. Herkullista ja tulista. Mutta ei riisiä. Pyysin uudelleen ja höyryävät kupilliset riisiä kulkivat toisiin pöytiin, vaan ei meille. Kun olimme lopettelemassa lihan kanssa, tarjoilija toi valtavan kulhollisen nuudeleita ja kysyi, että vieläkö haluan riisiä? No, en nyt sitten enää siinä vaiheessa. Point taken, kiitos.

Nimestään huolimatta hotellissa ei todellakaan ole mitään SPA-osastoa, ellei uuden puolen huoneiden höyrysaunoja lasketa spaksi. Kuuluisa kuumien lähteiden alue ja kylpylä ovat n. 300 m kävelymatkan päässä ja sinne pitää maksaa erikseen. Hotellilla on myös kylpyläkäynnin sisältäviä huoneita ja kylpylämaksusta hotellin asiakkaat saavat alennusta (235 / 148 RMB).

Tämän hotellin houkuttelevaksi tekee sen sijainti: Hotellille pääsee autolla suoraan oven eteen. Se on siis aivan Hot Springs Spa:n vieressä ja ympäristössäkin on mukavia maisemia. Bussi ala-asemille lähtee aivan hotellin uuden rakennuksen vierestä ja kävellenkin pääsee läntiselle ala-asemalle. Lähellä on kauppa, josta saa matkamuistojen ohessa kuppinuudeleita, sipsejä, vessapaperia, karkkia, hedelmiä virvokkeita ja olutta melko sopuhintaan.

Hyvä vaihtoehto heille, jotka todella haluavat vaeltaa, on ottaa huone ensin esim. juuri tästä hotellista (tai edullista hakeville reppureissajille vaikka Tangkoun kylästä) ja suunnata reppujen kanssa heti aamulla vuorille kiipeämällä tai kabiinilla sitä itäistä reittiä. Ja seuraavaksi yöpyä vuorilla 1-2 yötä hotelleissa/hostelleissa (mm. Hotel Shilin, Hotel Beihai) ja vaeltaa vuorilla pari päivää. Jos sää on suotuisa, auringonnousut ja -laskut ovat kuulemma upeita. Me saimme hyvällä omalla tunnolla nukkua, koska sää oli niin pilvinen ja sateinen. Vuorten hotelleissa on rajoitetusti ihan hotellihuoneita, mutta makuusaleissa todella halpaa hostelmajoitusta oli tarjolla vielä aivan viimehetkillä.

Nautiskelija ottaa laadukkaan hotellin keskustasta ja taksin (tai bussin) ala-asemalle. Kabiinikyyti ylös ja pikkuisen kuljeskelua vuorilla, aurinkoisen sään sattuessa kohdalle muutama loistava valokuva aivan ihanista maisemista ja leijuu sen jälkeen kabiinilla takaisin laaksoon ja suoraan kuumien lähteiden kylpylään. Ei voi olla paljon parempaa!

Jos perheeseesi kuuluu lapsi, joka pystyy olemaan syömättä vaikkapa kolme päivää, jos ruoka näyttää vähänkään epäilyttävältä tai kiinalaiselta, suosittelen lämpimästi omien eväiden kantamista vuoristoon. Tiesin tämän ja kannoin mukanani mm. leipää, voita, omenamehua, maitoa, muroja, runsaasti hedelmiä, pähkinöitä ja manteleita. Näillä ja aamiaisen paahtoleivällä ja kananmunilla Eero sinnitteli kolmen päivän retkemme aikana. No, se riisi olisi kyllä maistunut, mutta sitä ei koskaan saatu.

Omasta kokemuksestani on pakko sanoa, että Pekingin ja Xi'anin ohessa tämä oli ehdottomasti yksi niistä "must see" -kohteista täällä Kiinassa! Kaikkea ei voi, eikä ehdi kokea, mutta koin nyt ainakin tämän, enkä unohda sitä koskaan!