tiistai 4. joulukuuta 2012

Suomesta kaipaamme!

Vuoden vaihtumiseen on vielä aikaa, mutta Expat -elämässä nämä ajat alkavat olla vuoden alussa saapuville konkreettisen pakkaamisen aikaa. Itse pakkailimme ja mietimme n. kuukausi ennen lähtöämme aika ummikkoina sitä, mitä mukaamme oikeastaan ottaisimme ja monta virhettä tuli taatusti tehtyä. Nauroimme talvitakeille pakkaillessamme Suomen kesässä, vilkuillen + 30 astetta lupailevaa jatkoa Shanghaissa, vaikka ymmärsimmekin talven täälläkin koittavan.

Koetanpa siis listailla asioita, joita juuri me, juuri nyt nyt kaipaisimme Suomesta. Melkein kaikkea saa oikeastaan tietenkin ja aika varmasti täältäkin, jopa halvemmalla, mutta jos ajattelen tilanteita, kuten aika yhtäkkinen sään kylmeneminen, ensikertalaisena olisin ehkä hankkinut näitä jo valmiiksi. Lista näyttäisi lisäksi varmaan aika erilaiselta jos asuisimme keskustassa tai jonkun kunnollisen kauppakeskuksen tuntumassa!

VAATTEET:

- Villasukat! Täältä saa kaikenlaisia töppösiä, mutta rakastan ihan suomalaisia villasukkia, joita meillä on tätini sekä anoppini, molemmat Ritvoja, ansiosta runsaasti ja aivan ihania! Täällä on aika koleaa näin syksyisin-talvisin, vaikka taloissa on lattialämmitys. Haen tällaiset jalkoihini aina aamuisin.


- Kunnolliset kosteussuojatut takit, meillä Polarn o Pyret. Näin syksyllä tosi ok. Housutkin meillä on mukana, aika näyttää tarvitaanko niitä koskaan.
- Sormikkaita, koulupukuun sopivia tummansinisiä, valkoisia, harmaita. Rajoittuneena tykkään yksivärisistä ja koulupukuun sointuvista, kiinalaiset tykkää värikkäistä :) Jos kirjavuus ei häiritse, niitä saa täältäkin helposti.
- Tyttöjen sukkahousuja (harmaa, valkoinen, tummansininen...). Olen ehkä kokematon, mutta isommille lapsille (10-13 v) sopivia, koulupukuihin sopivia yksivärisiä sukkahousuja, jotka omilla  tytöillämme pysyvät päällä,  olen tässä lähistöllämme löytänyt vain Okaidi- lastenvaateliikkeestä, jossa ne ovat melko hintavia (n. 60 RMB / sukkikset). Pieniä löytyy kyllä. Luulisin, että näitä saisi Suomesta helpommin, ei ehkä halvemmin.
- Puuvillaiset pipot (meillä P.O.P) ovat luultavasti kohta ajankohtaisia...
- Gore-Tex kengät:  Tytöille mallia, jotka käyvät hameen kanssa. Meillä löytyy yhdet, mutta keskimmäisen kanssa taidan suunnata outlet-torille.  Pojille varmaan kunnon kävelykengät tai Gore-lenkkarit olisi ok. WISS-koulun ohjeistus kuuluu, että tummat kengät, mutta ei sitä kukaan noudata. Suomesta hankkisin esim. Kangaroos -mustat gore-tex -lenkkarit korkealla varrella jos nyt ostaisin.
- Hillityn siniset toppa/talvi-vaatteet. Jakaa varmaan mielipiteitä ja riippuu koulupuvuista. Meillä lapsilla aika konservatiiviset koulupuvut ja kaipaisin niiden seuraksi mm. kuopuksen kotiin jätettyä Duffeli-takkia. Toki näitäkin saa teetettyä. Mutta jo olemassa olevan pakkaisin nyt mukaan.

LÄÄKKEET, KOSMETIIKKA YMS.

Näitä otimme ja ottaisin nyt jopa enemmän (=PALJON):

- Hyttysmyrkkyä (Tarvitaan vasta keväällä tai lomalla Thaimaassa jne.)
- Ibuprofeenia (lapset ja aikuiset)
- Parasetamolia (lapset ja aikuiset)
- Xylitol-tabletteja
- Xylitol -purkkaa
- Pepsodent -hammastahnaa
- Kaikenlaisia käsikauppalääkkeitä, joita on kokenut Suomessa tarvitsevansa - Laxoberonista Rennieen ja Samarinista perusvoiteisiin ja korvatulppiin..
- Vitamiineja: D, Multivita, C, kalaöljy - varmuuden vuoksi...
- Kosteusvoiteet, puhdistustuotteet, deodorantti: Kiinassa myydään usein valkaisevia versioita. 

LAHJAT:

- Suklaata lahjapakkauksissa: Fazer Sininen, Geisha, Fazer-Mint jne.   Levytkin toimii, mutta itse kaipaisin usein yksittäispakattuja konvehteja.
- Mauri Kunnaksen ja ehkä Astrid Lindgrenin  kirjoja englanniksi - oivia kaverisynttärilahjoja.
- Angry Birds -juttuja. Kova sana täällä, tosin ei ymmärretä suomalaiseksi ilman selitystä.
- Suomalaista lasia, vaikka Iittalaa tai posliinia, kuten Arabiaa tai puuta.... Jotain pientä viemisiksi jos kutsu käy yllättäviin tilaisuuksiin. Kivi-tuikkuja, Aalto-tuikkuja, Taika-sarjaa.... En oikein osaa suositella. Huopaa... Kunhan vaan jotain pientä varaa.

ELINTARVIKKEET:

Riippuu taas varmasti aivan kauheasti ihmisestä, mutta:

- Kuivahiivaa
- Suodatinkahvia + suodatinpusseja
- Varmaan ihan junttiurpoa, mutta koimme aluksi Italian Pata -pussit aika käteväksi pikaruoaksi - sittemmin niitä ei ole tullut kaivattua.
- Kaakaota - O'boy on ollut mieluinen tuliainen!
- Ruisleipää

Hauskasti löysin vanhoista kuvista juttuja, joita kuvasimme  ja ajattelimme jäävämme kaipaamaan ennen tänne muuttoa.

Turkinpippureita saa ostaa Suomi-koulun kaupasta - KIITOS!! Salmiakkia kaipaan muuten.


 "Tyttöjugurttia ja Mango-Pilttiä". Emilian Olivia-serkulta opittu lempiaamiainen: Valion Bulgarian jugurttia + Piltti Mango-sosetta. Ei ole täällä vielä onnistunut, vaikka sekä jugurttia että mangoa saa. Yhdistelmä vain ei ole se oikea. Ei oikein voi velvoittaa ketään läheistä kantamaan mukanaan painavia pilttipurkkeja :)




Eeron suosikki, maksamakkara (HK) kuuluu myös sarjassamme hankalasti tuotaviin elintarvikkeisiin.



MUUTA IHAN HASSUA:

- Lasten vauva-aikaiset valokuva-albumit. Näitä olisi kaivattu jo useamman kerran koulussa, koska vanhempien lastemme syntymä on (uskomatonta kyllä) dokumentoitu ennen digikameroiden yleistymistä! Ja muutenkin, paljon "who we are and where did we came from" -jakson juttuja ei vaan ole muistissani (sukupuut, isovanhempien sukupuut, lapsuuden ensiaskeleet...) vaikka olen ne tunnontarkasti laittanut ylös vauvakirjoihin ja albumeihin.
- Olisin tarvinnut viimeisintä palkkatodistustani, onneksi asiat selviävät nykyisin myös sähköisesti.
- Jos jätät auton kotimaahan parkkiin, ota mukaan kopio rekisteriotteesta  - saatat tarvita sitä auton vakuutuksia muuttaessasi.

Nämä ovat puhtaasti meidän perheemme juttuja, ihan takuulla on muutakin ja näissä listoissa turhaa :) Mutta tässä jotakin kirjoitettuna!