lauantai 31. tammikuuta 2015

Gong xi ni

Gong xi, gong xi, gong xi ni ya, gong xi, gong xi, gong xi ni.

Tämä oli ensimmäisiä kiinalaisia juttuja, joita lapsemme oppivat,  kun tänne muutimme. Eero lauleskeli tätä jatkuvasti silloin joulun aikaan, kun alkoi asioista englanniksi ja kiinaksi jotain jo tajutakin. Tämä on laulu, jota lauletaan uuden vuoden onnelle.  Konkreettisesti gong xi ni = onnea sinulle, onnittelut.

Tähän lauluun liittyy myös eräänlainen kumartaminen kädet yhdessä kuvan tavalla. Tästä en mene takuuseen, mutta voi olla, että tytöt ja pojat pitävät käsiään eripäin. Lapset näin kertoivat, mutta ei ehkä ole fakta. Tietääkö joku?


Kädet yhdessä kuitenkin kummarretaan keskelle kaksi kertaa, oikealle kaksi kertaa, vasemmalle kaksi kertaa ja taas keskelle kaksi kertaa. Eero lauloi meille laulun eilen ja näytti myös kädet.

Koiramme Omppu on bichon friche ja rodulle on ominaista nousta takatassuille seisomaan. Meidän Omppu on kaiken muun höpsöyden ohella erittäin hyvä tässä. Hän seisoo takatassuillaan ja huitoo ilmaa etutassuilla, tassut melkein yhdessä. Ja yleensä vähän kääntyilee puolelta toiselle.


Kun kuljimme Ompun kanssa tuolla, ihmettelin aina, kun kiinalaiset alkoivat hokea, että gong xi, gong xi. Hymyilin takaisin, gongssi vaan teillekin, tajuamatta yhtään mistä on kysymys. Ja pyörittelin päätä. Just joo, taas joku ihme kiinalainen juttu.

Kunnes sitten tajusimme, että Ompun huitomis-muuvi on just se näiden kiinalaisten onnittelu-muuvi. Kovasti kauhotaan kädet yhdessä ilmaa oikealle ja vasemmalle ja keskelle.

Sittemmin Ompun huitominen on ollut meillä ihan vaan gongsittamista. Omppu osaa seisoma-gongsin, istuma-gongsin, rappusilla-gongsin, kyljellämakaamis-gongsin, selälläänmakaamisgongsin jne. Ihmiset kyselevät, että mitä ihme gongsittamista?

Nyttemmin hymyilemme takaisin kiinalaisille gongsin ihmettelijöille ihan ymmärtävänä ja toivotan takaisin että gong xi ni! Nythän se on vieläpä ajankohtaista.

Tämä It-guru jälleen pikkuisen askarteli saadakseen tämän videon näkyviin. Ette usko, kuinka monta Frendien hienoa hetkeä menetin, mutta halusin oppia, kun kerran aikaisemmin olen jo osannut. Pitää mennä sinne bloggerin HTML-osastoon. Tässä teille kuitenkin Gong xi -laulu!