lauantai 29. joulukuuta 2012

Ruokapohdintoja

Joulun tultua ja mentyä ja jääkaapin tyhjennyttyä herkuista on taas pakko suunnistaa ruokaostoksille. Se ei aina ole lempipuuhaani täällä Kiinassa.

Juuri lounaalla muistelimme Mian (Vieraana Shanghaissa -blogi) kanssa sitä, kun alkuaikoina saattoi mennä kauppaan ja lähteä sieltä suunnilleen tyhjän ostoskärryn kanssa pois kun ahdistus iski, eikä oikein mitään osannut eikä uskaltanut ostaa. Elämä on niistä ajoista aika paljon helpottanut. Ehkä sitä vaan ei enää niin välitä tai ainakin on omaksunut sen ainoan oikean tavan toimia: tee sen mukaan mihin itse uskot ja mikä tuntuu hyvältä.

Neuvoja ja neuvojia on nimittäin niin monta kuin on ihmistäkin. Liha on ehkä se kaikkein polttavin puheenaihe. Joku ostaa vain australialaista tai argentinalaista tuontilihaa (ja maksaa siitä useimmiten suomalaisen sisäfileen hinnan), toinen luottaa paikalliseen luomulihaan ja erilaisten Deli -kauppojen valikoimiin, kolmas ostaa Carrefourista tietyillä kriteereillä ihan tavallista lihaa. Huhun mukaan lammas on ok, nautakin yleensä, kana joskus ja possu on pahinta hormonilihaa. Juuri kun aloin asettua tuolle "tietyin kriteerein Carrefourista" -tasolle täydentäen läheisestä Delistä, messusi eräs tuttava, että älä KOSKAAN osta Carrefourista lihaa vaan korkeintaan City Shopista (=länsimaista ruokaa myyvä kauppaketju) tai hae eräältä teurastajalta jostain - paikka ei minulle selvinnyt eikä kauheasti houkutellut. Ei selvinnyt myöskään se, miksi se saman tuottajan broileri samanlaisessa pakkauksessa on parempaa City Shopissa kuin Carrefourissa? Muuten kuin että se on siellä kalliimpaa.

Mielenkiintoisen näkökulman asiaan esitti kiinalainen autonkuljettajamme Andy, joka valisti minua kun hain McDonald'sista helpotusta joulukiireisiin. McDonald'sin ja KFC:n (Kentucky Fried Chicken) liha on kuulemma todella, todella huonoa hormonilihaa ja parasta lihaa on marketeissa. Jotenkin tuosta paistoi hieman läpi puolueen (kuiskaan hyvin, hyvin varvovasti) totuus. Tokihan amerikkalainen hapatus vaarantaa terveytemme ja hyvinvointimme, kuten se tietenkin tekeekin ;)

Koska lihan kanssa on niin hankalaa, on vihannesten määrä ruokien joukossa on kasvanut entisestään, mikä on tietenkin pelkästään positiivista! Mutta myös kasviksista pystyy tekemän ongelman. Onko luomu oikeasti luomua vai vaan kalliimmalla myytyä ja valmiiksi pakattua peruskamaa? Ja miten käsitellä hedelmät ja vihannekset? Osa pesee astianpesuaineella, osa etikalla. Itse olen päätynyt suosimaan kuorittavia hedelmiä ja ostanut hyvässä uskossa loput luomuna.

Olen välillä tilannut vihanneksia netistä. Tänään saimme Fieldsistä ison kasan vihanneksia tunnin sisällä tilauksesta.


Täällä on jostain syystä juuri nyt kuuma mansikkasesonki, niitä myydään katujen varsilla ja kaupoissa. Tilasin vihannespakettiin kilon luomumansikoita ja kokeilu osoittautui toimivaksi, ne olivat loistavia!


Fieldsistä ja muista nettikaupoista saa toki muutakin kuin vihanneksia.  www.fieldschina.com

Andy vei minut joku aika sitten paikallisille hedelmämarkkinoille, joista hänen vaimonsakin käy ostamassa hedelmät. Se olikin löytämisen arvoinen paikka! Ja ihan tässä lähellä. Sinne suuntasimme tänäänkin ja sorruin ostamaan ison laatikollisen omenia ja kassillisen appelsiineja. Nyt täytyy löytää joku paikka säilöä näitä...Juuri sopivasti meille saapui eilen uusi uljas liesi + uuni -yhdistelmämme. Mukava joululahja vuokraisännältä. Siinä on kaasulevyt ja sähköuuni. Ja bonuksena mahtava valurautainen parila, jonka alla koko parilan pituinen poltin! Nyt kelpaa kokkailla.
Ja kyllä, meillä on tätä varten australialaiset pihvit odottamassa :)