perjantai 5. syyskuuta 2014

Ni Hao Maailma!

Jotenkin ehkä vain Kiinassa voi tapahtua tällaista!

Neljä kokonaista päivää ilman nettiä, reilusti yli viikko ilman sosiaalista mediaa, mukaanluettuna tämä blogi!

Meillä on Shanghai Racquet Clubilla ollut se mahtava etu, että nettiyhteyteemme on sisältynyt VPN, eli se kuuluisa portti ulkomaailmaan: Facebook, Youtube, Blogger, Instagram, Twitter jne.  Näihin ja moneen muuhun ei siis Manner-Kiinassa ole pääsyä ilman erillistä, kansallisen sensuurin ohittavaa "tunneliohjelmaa" eli VPN:ää. Hui kauhistus! Nyt oikeasti kirjoitin sen kaiken tähän, kohta olen ehkä kirottu ja suljettu pois kaikesta - jälleen kerran! Jos minusta ei kuulu niin...

Itse olin täysin hukassa näiden kanssa ennen Kiinaan saapumistamme ja olin suunnilleen valmis luovuttamaan, kun kukaan ei muka virallisesti tiennyt mitään, kunnes sain aivan viimeisinä päivinä ennen lähtöämme suomalaisen opiskelijan, Saran kautta hieman ymmärrystä ja lopulta toimivan VPN-yhteyden. Kiitos Sara!

VPN-ohjelmien kanssa homma on jonkinlaista kissa ja hiiri -leikkiä hallituksen kanssa. Kiinastahan ei virallisesti pitäisi päästä näihin paheksuttaviin länsimaisiin kanaviin, mutta kaikki tietävät keinot niihin pääsemiseen. Välillä hallitus huomaa yhden ohjelman ja se lakkaa toimimasta ja käyttäjät etsivät taas muuta.

Yhtäkkiä meillä ensin lakkasivat toimimasta Facebook ja Youtube ja sitten myös Google (sen myötä gmail, jonka varassa olen!). Google ei yleensä ole riippuvainen sensuurista, ellei valtio muuta päätä. Kuulin, että hallitus on puuttunut tähän Racquetin yleiseen yhteyteen, joten oli syytä aktivoida oma taas toimintaan. Vaan mitenkäs teet sen ilman nettiyhteyttä?

Ensin palautui yhteys, pätkien ja takkuillen, mutta silti! Uskomatonta miten avuton ihmisestä nykyisin tuleekaan jos ei pääse nettiin! Tänään, compoundin toimivaa VPN-ohjelmaa odotellessa sain viimein aktivoitua oman Astril VPN-yhteytemme! Ja maailma on taas avoinna!

Terve taas kaikille!