lauantai 11. toukokuuta 2013

Jo joutui armas aika

Tänään vietettiin Suomi-koulun kevätjuhlaa! Vuorotteluperiaatteella kevätjuhlan paikkana oli tällä kertaa lastemme koulu WISS tuossa ihan naapurissa.Liekö osuutta viime yön jääkiekkopelin aiheuttamalla valvomisella, mutta kuvat ovat järkyttävästi sopivan sumuisia myös vieraista lapsista julkaistavaksi :) Jep, jep.

Ohjelmia oli harjoiteltu ja myös opettajat (ja samalla blogaajakollega) heittäytyivät tarvittaessa hienosti rooleihinsa.


Juhla huipentui liikuttavasti Suvivirteen ja sitä seuranneeseen Äidin lauluun. Kaikki äidit saivat lapsilta ruusun juhlan päätteeksi. 


Shanghaissa on huisisti Suomi-koululaisia!


Kaikki oppilaat saivat todistuksen ja 4 oppilasta palkittiin kunniakirjoilla. Ella sai sellaisen joulujuhlassa. Esikoisen ja keskimmäisen todistukset olivat hienot, kuopuksella on "hieman" petrattavaa osastolla käyttäytyminen ja huolellisuus ;)
 


Kesälahjana oppilaat saivat T-paidat, joissa oli Tatu ja Patu kirjojen kirjailijan ja kuvittajan tervehdys Shanghain Suomi-koululaisille.Olen ollut valtavan tyytyväinen Suomi-kouluun. Opettajat ovat osanneet asiansa ja olen täysin varma siitä, että Suomi-koululla oli iso merkitys myös Eeron aivan yhtäkkiä ilmaantuneeseen lukutaitoon. Se oli koulun osalta pahin pelkoni tänne muutettaessa. Ajattelin ettei poika ehkä opi lukemaan ensimmäisen kouluvuotensa aikana kielten sekamelskan vuoksi. Nyt sujuu sekä suomi että englanti. Kahden kielen sekoitus on aiheuttanut pieniä ääntämiongelmia, mutta kaikkiaan aivan mieletön edistys syksystä.

Ella on saanut suorittaa Suomi-koulussa Etäkoulu Kulkurin 5. luokan suomenkielen oppimäärän. Mahdollisille tänne syksyllä suuntaaville antaisin "mittavan" kokemukseni perusteella sen neuvon, että Suomi-koulu riittää kaikilla luokkatasoilla oman äidinkielen opiskeluksi. Itse hankin kaikille lapsille Kulkurin kautta oppimateriaalit äidinkieleen, mutta pitkien koulupäivien ja kahden uuden kielen kanssa pähkäilyn lisäksi paukkuja ei ole juurikaan riittänyt Suomen materiaaleihin. Eeron kanssa olen käyttänyt vähän Kulkurin Pikkumetsän Aapisen opettajan opasta, mutta kunnia lukutaidosta kuuluu muualle kuin minulle opettajana. Tytöt eivät rehellisesti sanottuna ole edes koskeneet äidinkielen oppimateriaaleihin vaan tehneet Suomi-koulun tehtäviä. Ellalla on Kulkurin myötä ollut hieman enemmän läksyjä ja myös kokeita, mutta ei hartioita halkaisevaa määrää. Mikäli Kulkuri-kokeilu laajenee ensi syksynä myös muille luokka-asteille, otan sen ilomielin myös muille lapsille.

Suomi-koulusta on löytynyt myös kavereita sekä lapsille että aikuisille. Vanhemmilla on ainakin Puxin puolella ollut tapana jäädä koulun ajaksi hengailemaan koululle juttelemaan, lukemaan suomalaisia lehtiä, vaihtamaan kirjoja sekä ajautumaan kalliisiin heräteostoksiin Suomi-kaupasta. Kun olet tarpeeksi kauan ulkomailla, huomaat maksavasi ilolla kympin pussillisesta turkinpippureita tai tuubista suomalaista sinappia!

Suomi-koulu pidetään lauantaisin klo 9.30-11.45 Puxin puolella WISS-koululla ja Pudongin puolella SCIS-koululla. Vaikka lauantaiaamun herätys ei ole aina ollut mieleen ja meillä harrastusjuttujen puolesta lauantait olisi helpointa käyttää muuhun toimintaan, on ajankohta osoittautunut ihan hyväksi. Muutamat muut "maakoulut" kokoontuvat arkisin koulupäivän päätteeksi. En usko sen olevan kauhean hedelmällinen ajankohta oppimiselle. Lisäksi tuo vanhempien verkostoituminen on mahdollista oikeastaan ainoastaan lauantaisin, kun koulu on tyhjä muusta toiminnasta.

Suomi-koulun uusia nettisivuja odotellessa lisätietoa koulusta löytyy Shanghain Suomalaisten sivuilta.

Lupaus lunastettu

Lupasin joskus aikaisemmin, että jos Eero jaksaa  käydä 10 kertaa tennistunneilla, ostan itselleni mailan ja lupaan käydä "pelaamassa" hänen kanssaan säännöllisesti. Edellisen viikon maanantaina koitti sitten se viimeinen tennistunti. 

Tämän viikon tiistaina kävin hankkimassa Decathlonista itselleni mailan. En ryhtynyt tämän hankintani kanssa hifistelemään laadulla, vaan otin sen simppeleimmän ja halvimman :)


Lisäksi hankin kasan palloja..

 
 
Torstaina kävimme ensimmäisen kerran pelaamassa kahdestaan!


Reipas poikani jaksoi kulkea koko kevään joko potkulaudalla tai pyörällä maila selässään tunneille. Jos minä meinasin unohtaa tunnin, Eero muisti sen joka maanantai. Eilen noudatimme samaa kaavaa :)

Hallissa oli aika surkea valaistus, mutta...

Eero opetti minulle oikeita otteita...Ei meillä suurta ottelua syntynyt, mutta melkein trooppisessa lämpötilassa ihan leikkiminenkin sai hien pintaan. Olipa kivaa! Jatkossa aiomme pallotella jokaisen viikon maanantaina!
Eeron kuva: Äitimaila, isovelimaila ja vauvat ;)
 Huhu kertoi, että alueemme uima-altaat ovat auki, mutta huhu osoittautui uutisankaksi. Kuulemma Kesäkuussa altaat avataan, eikä ihme, kun kiinalaiset kulkevat vielä toppatakeissaan vaikka lämpötila lähentelee kolmeakymppiä. Tyhmää. Sisäallas on kuitenkin auki, sinne siis!