perjantai 6. joulukuuta 2013

Shanghain ilmanlaatu: Hazarous

 


Tämän viikon Shanghain ilmanlaatu on ollut järkyttävän huono. Muistaakseni pahin koko sinä aikana jonka olemme täällä olleet. Eero kävi eilen illalla parvekkeella ja totesi että siellä näyttää satavan lunta. Ilma oli niin paksun sumun peitossa, että se todella vähän näytti siltä.

Ilmanlaatua voi seurata reaaliajassa mm. täällä

Ilmanlaatua arvioidaan ilmanlaatuindeksin avulla. Arvo 0-50 määritellään hyväksi, 51-100 on tyydyttävä, 101-150 on haitallista erityisen herkille ihmisille (mm. sydän- ja keuhkosairauksista kärsivät), 151-200 on terveydelle haitallinen, 201-300 on erittäin haitallinen ja 301-500 on vaarallinen.

Ilmanlaatuindeksi on vaihdellut "terveydelle haitallisen" ja "vaarallisen" välillä. Tällä hetkellä Shanghain arvo on 510 - eli se käytännössä ylittää koko asteikon. Jos Suomessa kyseinen luku on 75, pidetään ilmanlaatua erittäin huonona.


Olimme juuri itsenäisyyspäivän lounaalla naisporukalla ja Pekingissä monta vuotta asunut kaveri tiesi kertoa, että siellä on nyt ryhdytty tositoimiin saasteongelman ratkaisemiseksi. Ensimmäisenä askeleena on kielletty katukauppiaiden grillit. Naps vaan, poikki ja pinoon. Ja kas, heti toimi: Pekingin indeksi on "vain" 185 eli unhelthy. Ongelma ratkaistu...

Tällä viikolla jopa paikalliset ovat olleet enemmän hissukseen, ihan kuin mopojakin näkyisi liikenteessä vähemmän. Vastaavasti autoja liikkuu enemmän ja ruuhkat sitten sen mukaan. Kiinanopettajamme sanoi, että hänelläkin on tällä viikolla ilma tuntunut kurkussa ja silmiä kirvelee.

Koulut ovat olleet ainakin toistaiseksi avoinna, mutta lapset pidetään sisätiloissa ja myös siellä kaikkea rasittavaa liikuntaa on rajoitettu. Jopa amerikkalainen koulu näytti olevan edelleen auki, vaikka tilanne tuntuu huononevan jatkuvasti. Onneksi WISS:ssä on juuri valmistunut uusi rakennus, jossa ilmanpuhdistukseen on kuulemma panostettu kunnolla.

Kiinanopettajamme sanoi, että sääennusteissa on luvattu tilanteen helpottuvan sunnuntaina. Ilma kylmenee ja tuuli vie saasteet mennessään. Samaan aikaan katsoimme netistä kansainvälisen kanavan ennustetta, mitään muutosta ei sen mukaan ole luvassa.

Kliseinen vastaus kysymykseen "Mitä eniten kaipaat Suomesta" on "puhdasta ilmaa". Ei kannata enää ihmetellä miksi!

14 päivää...Ja me todellakin laskemme! Mahtavaa että meillä on yhä tätä:

Koli

Pielinen

Saaristomeri


Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille!