torstai 14. maaliskuuta 2013

Koiran rekisteröinti ja vieminen Suomeen


 
Viimeisen viikon olen hoitanut erinäisiä asioita Ompun saamiseksi mukaamme Suomeen. Lähtö olisi näillä näkymin kesäkuun alussa ja tietenkin asiat jotenkin jäivät viime hetkeen. Papereita on jälleen täytetty sekä leimattu ja setelit ovat vaihtaneet omistajaa tiuhaan.

Suoritin myös vihdoinkin koiran rekisteröinnin paikallisella poliisiasemalla. Koiralupa on pakollinen ja niitä kuulemma myös tarkastetaan. Luvattomasta koirasta saa sakkoja ja pahimmillaan koira voidaan ottaa pysyvästi pois. Koska elämämme on koiran kanssa rajoittunut melkeinpä compoundimme muurien sisäpuolelle, olen odottanut tämän kanssa näin pitkään. Lisäksi kennelin omistajan mukaan kannatti odottaa rokotusten antamisen ja mikrosirun laittamisen jälkeen saatavaa immuniteettitodistusta joka helpottaa prosessia.Rekisteröintiä varten tarvitaan tietenkin kaikenlaisia papereita, eivätkä eri paikoista saatavat ohjeet ole mitenkään yksiselitteisiä:

Shanghain suomalaisten sivuilla neuvotaan varaamaan seuraavat dokumentit:

- vuokrasopimus
- värivalokuva omistajasta
- kokovartalokuva koirasta
- kopio passista
- kopio työluvasta
- kopio asumisluvasta

Shanghain suomalaisten sivuston mukaan lupa maksaa keskusta-alueella 2000 RMB ja ulkopuolella 1000 RMB (n. 120-250 €)

Relocation toimistomme mukaan taas tarvittiin seuraavat asiat:

- kopio passin kuvasivusta ja asumislupasivusta
- kopio vuokrasopimuksesta ja selvitys siitä, että vuokranantaja omistaa kiinteistön sekä kopio (?) vuokranantajan henkilötodistuksesta
- lupa vuokranantajalta pitää lemmikkiä asunnossa
- 8,5 x 5,5 cm värikuva koirasta
- tieto mahdollisesta karanteenipaikasta kohdemaassa

Toimiston mukaan lupa maksaa alueellamme n. 500 RMB (n. 60€) ja luvan hakemisen yhteydessä annetaan aina Rabies -rokotus.

Kennelin omistajan mielestä lupaa varten tarvitaan ainoastaan

- koiran immuniteettitodistus
- vuokrasopimus
- kopio passin kuvasivusta  ja asumislupasivusta

Kennelin mukaan lupa maksaa meidän alueellamme 300 RMB (n. 40 €) eikä rokotuksia tarvita jos ne ovat kunnossa.

Kennel oli tällä kertaa oikeassa. Tämä kortti helpottaa siis systeemiä kummasti, se teki myös eilen vaivalla hankkimani valokuvat turhiksi. Yhtään paperia ei tarvinnut poliisiasemalle jättää, eikä heitä oikeastaan kiinnostanut mikään muu kuin tämä kortti, vuokrasopimusta ja passiani he vilkaisivat. Kortin saa omalta eläinlääkäriltä eikä se ihme kyllä edes maksanut mitään.


Lupakortin saa n. kuukauden kuluessa.

Rekisteröinnin lisäksi Suomeen vieminen vaatii monta askelta käsittävän proseduurin ja se on aloitettava hyvissä ajoin, n. 4 kuukautta ennen matkaa:

1. Koira pitää tietenkin olla rokotettu vähintään Rabiesta vastaan. Annettuna pitää olla myös kaikki kohdemaassa vaadittavat muut rokotukset ja lääkitykset.

2. Koiralla pitää olla mikrosiru

3. Verinäyte, joka otetaan vähintään 30 päivää viimeisen Rabies -rokotuksen jälkeen, on pakollinen. Verinäytteen ottamisen jälkeen Kiinassa täytyy pysyä vähintään 90 päivää ennen matkaa. Verinäyte analysoidaan Englannissa. Verinäytteen ottaminen maksoi huimat 2300 RMB (n. 285 €).

4. 7 päivää ennen matkaa tehdään terveystarkastus ja anotaan kansainvälistä terveystodistusta, jonka saa 2 päivää ennen matkaa.

Itse matkustaminenkin vaatii tietenkin selvitystyötä. Finnairin sivuilla on hyvät yleisohjeet lemmikkien kuljettamiseen. Omppu painaa tällä hetkellä 6 kg ja elämme toiveissa että saisimme kuljettaa koiran matkustamossa, raja on 8 kg kuljetuskasseineen. Aasian koneissa on ilmeisesti rajoituksia ruumassa kuljettamista koskien, viime kesänä compoundimme Labrador -pentu Pablo ei voinut lentää Finnairilla, vaan perhe lensi KLM:llä Amsterdamin kautta. Finnairin osalta kyseeseen olisi tullut ainoastaan rahtina kuljettaminen ja se olisi maksanut tuhansia euroja. Tämä asia on meillä vasta selvityksen alla, joten tietämykseni asiasta on kuulopuhetta :)

Meillä on jo paluuliput Suomeen olemassa, nyt täytyy siis ryhtyä tuumasta toimeen Ompun saamiseksi samalle lennolle!

 
Kukkulan kuningas :)