maanantai 1. huhtikuuta 2013

Tuulivoimaa?

Asun maassa, jossa ilmansaasteet ovat maailmalaajuisesti todella iso ongelma. Täällä ilmanlaatu on usein niin huono, että lapset eivät saa välitunneilla ulkoilla. Perheemme ei kärsi astmasta tai muista hengityselinten sairauksista, silti itseäni on vaivannut inhottava yskä jo kuukausia ja flunssakierre tuntuu kiertävän perheemme ympärillä kehää.  Ruuhkat ovat täällä legendaarisia ja saasteet haistaa ja tuntee jo ilmasta.

Tulen maasta, jossa kierrätän tunnollisesti lasin, metallin, paperin, pahvin ja ongelmajätteen. Sekä tietenkin palautuspullot ja -tölkit. Ajamme katalysaattoriautoilla ja meitä muistutetaan mieluummin menemään kauppaan pyörällä kuin ajamaan sinne autolla. Suomessa meitä syyllistetään jatkuvasti pienistä teoista, kun täällä nakataan surutta muutamia tuhansia sianraatoja jokeen, josta suurin osa meistä täällä ottaa käyttövetensä. Ajatuskin ällötää.

Itseäni on tasan vuoden verran työllistänyt tuulivoimala. Jota vastustan, tehtäköön se heti alussa selväksi. Selitän myöhemmin.


Meillä on mökki Salon kaupungin alueella, Perniössä. Vaarini on sen aikanaan hankkinut ja se on ollut perheemme kesäpaikka jo suunnilleen 50 vuotta. Vuosien varrella olemme yhtäkkiä oppineet kärsimään siitä, että jos meri on tyyni monta päivää ja ilma on lämmin, sinilevä hyökkää rantaan. Olemme oppineet myös sen, että pääsiäisenä saattaa lunta olla niin paljon, että pihaan ei pääse, eikä mökille järkeä mennä. Aikaisemmin haravoimme ja poltimme haravointijätettä pääsiäisenä ja grillasimme terassilla. Mutta hyväksymme nämä jutut, maailma kai muuttuu.

Viime kesänä valveutunut mökkinaapurimme bongasi Salon kaupungin nettisivuilta kuulutuksen, jossa haettiin rakennuslupaa Stadionin tornin korkuiselle yksittäiselle tuulivoimalalle, joka tulisi sijaitsemaan n. 500 m päässä mökkitonteistamme. Ymmärrän, että mökkimme sijaitsee Saaristomeren alueella, jossa tuulivoima on yksi luontainen ja hyväksyttävä energiamuoto. Hyväksyn jopa maakuntakaavaan sijoitetun isomman tuulivoimapuiston sijoittumisen lähelle mökkiämme,  mieluummin kuin tämän yksittäisen, Saksasta käytettynä hankitun, ilmeisen meluisan ja tukien hyötymistarkoituksena pystytetyn mylllyn rakentamisen melkeinpä takapihallemme.

Alkuvuodesta mylly oli kuulemma saanut rakennusluvan. Onneksi vain 200 m päässä myllystä vakituisesti asuva henkilö, joka ei ostohetkellä ollut kuullut suunnitelmasta, valitti. Toivottavasti se torppaa koko hankeen.

Omaan oikeustajuuni ei vaan yksinkertaisesti mahdu se, että täällä pusketaan surutta pakokaasua ilmaan, valaistaan tyhjänpäiväisiä rakennuksia yötäpäivää ja saastuteen kaikilla muilla mahdollisilla tavoilla maapalloa. Samaan aikaan meillä pelataan nappuloilla ja tuetaan muka ihan oikeutettuna suhteessa minimaalisesti energiaa tuottavan yksittäisen tuulivoimalan pystyttämistä melkeinpä pihapiiriin. Jos ja kun se ei kannatakaan? Jääkö raato seisomaan siihen ikuisesti ruostumaan? Kukaan ei kuulemma ole velvoitettu purkamaan mahdollista kannattamatonta tuulivoimalaa.... Miksi maailman pelastaminen pitää aloittaa meidän takapihaltamme :) Täältä katsottuna se tuntuu hieman epäoikeudenmukaiselta.

Hangzhou

Lähdemme huomenna pienelle lomalla Hangzhouhun. Se on Shanghaista n. 3 h ajomatkan päässä sijaitseva kaupunki, jota kehutaan yhdeksi Kiinan kauneimmista. Odotukset ovat siis korkealla. Lapsilla on koko viikko lomaa koulusta ja myös mies pystyi yllättäen pitämään lomaa!

Onnistuimme viimein pienen säätämisen ja päivämäärien vaihtamisen jälkeen saamaan huoneet toivomastamme hotellista. Ensi viikonloppuna on kansallinen loma ja kaikki lomapaikat tietenkin tupaten täynnä.  Mekin vietämme kuitenkin seuraavat 3 päivää Hangzhoun West Laken Shangri La -hotellissa.

Lapset ovat jo niin isoja, että sillit suolassa -nukkuminen kahden hengen huoneessa ei enää onnistu, vaan neidit ovat jo muutaman kerran saaneet oman huoneen. Tämä tietenkin nostaa näiden pikkulomien kustannuksia, mutta mitäpä siitä! Vietimme viime keväänä Ningbossa mahtavan loman Shangri La -hotellissa, melkeinpä liian ylenpalttisen palvelun ympäröimänä, toivottavasti nyt taso yltää edes lähelle samaan.

Raportteja lomasta tulossa myöhemmin, kunhan päsemme perille!