sunnuntai 10. maaliskuuta 2013

Minä puhun kiinaa!

Olen aloittanut kiinan opiskelun vuoden alussa. Käyn tunneilla maanantaisin ja perjantaisin, 2 h kerrallaan. Kun aloitin, en osannut edes numeroita kymmeneen.

Kiinasta tekee tietenkin tosi vaikean se, että pitäisi oppia merkit. Meidän lapsemme opiskelevat kiinaa 5 h viikossa ja he oppivat kiinaa merkkienkin kautta. Kuitenkin kiinassa kielioppi ja sanajärjestys ovat tosi helppoja. Kun oppii vähän sanoja ja pikkuisen verbejä sekä opettelee joitakin paikannimiä ja fraaseja, oppii helposti tekemään lauseita.

Minun kurssini opetus on ollut erittäin käytännönläheistä. Emme opiskele merkkejä, vaan pinyin kirjoituksella sanoja ja lauseita. Opettelemme tietenkin paljon myös tosi vaikeita "tooneja", eli sitä, miten kukin sana lausutaan. Tooni muuttaa sanan merkityksen täysin ja väärin äännettynä voit esimerkiksi tilata appelsiinimehun sijasta appelsiineja.Vertaistuki on mahtavaa, meidän kolmen henkilön ryhmässämme tuskailemme samoja asioita ja tunnin sisältö muodostuu yleensä sen mukaan, mitä kukakin on jossain käytännön tilanteessa tarvinnut eikä osannut. Viime perjantaina olimme ostoksilla :) Kärsivällisinkin kauppamies olisi kyllästynyt meidän hyvin hitaisiin vihannesostoksiimme...

Silti on tuntunut aivan mahtavalta osata ohjeistaa taksi kiinaksi oikeaan osoitteeseen erilaisten etappien kauttta ja neuvoa milloin menemään suoraan, kääntymään vasempaan tai oikeaan. Oli myös palkitsevaa osata selittää kiinaksi compoundimme portille että tarvitsemme siis 2 taksia tänne tulleen yhden sijaan.

Meillä on ollut kuskimme Andyn kanssa välillä hieman hankalaa kellonaikojen suhteen. Kun sanoin englanniksi 15 vailla se saattoi Andylla tarkoittaa 15 yli. Nyt osaan kertoa ajat kiinaksi ja väärinkäsitykset ovat loppuneet, erityisesti juuri sellaisissa ajankohdissa kuin 15 yli tai 15 vaille sekä puoli.

Olenkin rohkeasti heittäytynyt puhumaan kiinaa aina kun tilaisuus tulee. Ellan mielestä puhun siansaksaa enkä osaa käyttää tooneja, mutta jos kerran tulen ymmärretyksi, kelvatkoon!  Olen tosi onnellinen kun osaan taksissa kertoa minne olen menossa, osaan edes vähän jutella ayimme kanssa ja erityisesti ihanan kuskimme Andyn kanssa harjoittelen sanoja jatkuvasti!