lauantai 8. helmikuuta 2014

Laiskoja lomapäiviä

Kiinalaisen uudenvuoden loma alkaa lähestyä loppua, WISS:läisillä on lomaa vielä maanantai ja tiistai, suurin osa koululaisista jatkaa hommia jo maanantaina.

Kun päätimme syksyllä lähteä jouluksi Suomeen, päätimme samalla pysyä kiinalaisen uudenvuoden loman täällä Shanghaissa. Ja hyvä niin. Mietimme lasten kanssa, että tällainen rytmi oikeastaan sopisi ihan pysyvästikin: 2 viikkoa koulua ja sitten 2 viikkoa lomaa. Toivottavasti ensi vuonna sitten taas muissa maisemissa unohtumatonta!

Loma alkoi 2. luokkalaisten assemblylla,  jonka teemana oli erilaisten tunteiden esittäminen taiteen kautta (joo, nää on aina ihan yhtä yleviä juttuja...).

HYVÄÄ UUTTA VUOTTA!
Maanantaina ennen lomaa piti pukeutua koulupuvun sijaan perinteiseen kiinalaiseen tai punaiseen. Kummitädin joululahja oli paitsi punainen, myös kiinalainen ja ihana! Terkkuja Shimaoon :)


On ollut mielenkintoista seurata kiinalaisten juhlahumua. Edellisessä kirjoituksessa ihmettelin sitä, että rakettien pauke taukosi torstaina jo kohta vuorokauden vaihtumisen jälkeen, vaan mitäpä asiasta tiesin. Seuraavana aamunahan se pauke vasta alkoikin. Ja jonkinlainen huipentuma tapahtui meille jotenkin odottamatta maanantain-tiistain vastaisena yönä. Nämä jaksoivat pommittaa koko yön. Jonkinlainen tauko ehkä klo 04-05 ja sitten taas jatkui. Mikäpä siinä, lomallahan nyt ollaan, mutta pikkuisen olisi voinut ehkä nukkuakin.

Kysyin Andylta, mikä on parasta tässä kaikessa? Andyn vastaus kertoi paljon: Family dinner every day! Eikä se todellakaan tarkoita sitä, että perheen kanssa syödään, vaan että serkut ja pikkuserkut kokoontuvat yhteen ja...No, kysykää Andylta! En minä tiedä miten he juhlivat! 

Nanjing Road on täynnä hevosen vuotta. Upeita esityksiä löytyi lähes jokaisesta kadunkulmasta.

 

Meillä oli kiva shoppailupäivä Ellan kanssa keskustassa. Hevosen vuosi kyllä sopii Ellalle mainiosti, vaikka hän käärme onkin. Meidän perheen heppa on Emilia.

 

Shoppailureissumme tähtäin oli mekossa koulun helmikuun tanssiaisiin. Sitä ei valmiina löytynyt, huomenna siis suuntana Lujiabang Lu. Kengät saimme ja lisäksi kaikkea muuta kivaa.

Nanjing Roadilla on sopiva shoppailusuora, alkaen Kerry Centeriltä (jonne rakettiklubin bussi pysähtyy, lähellä Jing'an temppeliä) päättyen feikkimarkkinoille: Sen jaksaa hyvin kävellä ja siitä väliltä löytyy mm. Zara, GAP, Marks&Spencer, H&M - myös H&M Home, Zara Home, iki-ihana MUJI, L'Occitane, Massimo Dutti yms. Vähän laatutietoisimmille (ja rikkaammille) samalla matkalla löytyy Louis Vuitton, Burberry, Dolce & Cabbana, Cartier, Salvatore Ferragamo, Hermes, jokunen hmm... eurooppalainen kellokauppa ja laatukosmetiikkaa.

Feikkimarkkinoilla on eräs mainio korukauppa, josta haemme tytöille rannehilpekkeitä ja tuliaisia. Lisäksi sieltä saa kivoja (ei logo) huiveja ja ennen Suomeen matkustamista kiinalaisia juttuja tuliaisiksi. Kun uupuneena suoriutuu ulos feikkareilta (lady, another Longchamp-bag, lady, lady one more scarf, lady, you like Chanel bags??, lady, some nice watch maybe?...) voi People's Parkissa hengähtää lounaalla vaikkapa kivassa Kathleen's -ravintolassa. Oivallinen tyttöjen päivän ohjelma!

Ystäväperhe piipahti ex-tempore kylään ja viipyi kaksi päivää :) Meillä oli kivaa! Kokattiin Tex-Mexiä ja hernekeittoa, välillä käytettiin lapsia harkoissa ja haettiin täydennystä varustukseen Pudongista. Lapset kävivät uimassa, onkohan meillä porttikielto compoundin spahan...? Istuttiin iltaa yömyöhään ja naurettiin vanhoille ajoille. Parvekkeella T-paidassa. Helmikuussa! Lämpötila oli alkuviikosta n. +20 astetta! Ja ennen kaikkea, vietettiin lettukestejä!


Molempien perheiden yhteen lapseen iskeneet flunssat peruivat jatkosuunnitelmat, mutta on täällä ollut aktiivistakin porukkaa!

Saako lapsen myydä sirkukseen? Paremman puutteessa voi harkata vanhempien makuuhuoneen kokolattiamatolla!Jäähallihommatkin jatkuu, vaikka joulun jälkeen näytti ettei. Luistimet unohtuivat sopivasti Kiinaan ja tauko teki terää... Vasily on kuitenkin hyvä puhumaan lopettamassa olevan ympäri...

  Mitä Vasily edellä...


 Sitä Emilia näköjään perässä... Ja taas JAKSAA!Taitain loman synkempi puoli on Ayin loma. Niin ja Andyn. Mutta niin vaan sain siivottua asunnon kahteen kertaan ihan vanhasta tottumuksesta aivan mainiosti ja jopa nipotin monessa kohdassa, että tämäkin olis pitänyt siivota aikaa sitten (no miksi et nuija muija ole siivonnut sitten ihan itse, jos et kerran kiinaksi osaa sitä kertoa...)! Palkkiona keittiöstä tulee aika mainiot tuoksut, Boss taitaa kokata australialaista lihaa. Sitten vaan Olympialaisia kiinaksi! Fenlan...Hakkaa Päälle!

Ai niin. Ja miksi pysyimme Suomessa niin pitkään? Paitsi että Suomessa on ihanaa (vaikka olikin sään puolesta ihan synkkää), odotimme Jyväskylän urheiluluokkien pääsykokeita tammikuun alkuun ja Ella kävi siellä hyppimässä, juoksemassa, taivuttamassa, tasapainoilemassa ja punnertamassa.  Hyvät uutiset saapuivat 24.1. Ella pääsi Viitaniemen yläkoulun urheiluluokalle, alkakoon se sitten hänen osaltaan ensi syksynä tai vasta seuraavana. Mahtavaa!