lauantai 27. joulukuuta 2014

Suomalainen joulu Shanghaissa

Se oli sitten kolmannen vuoden  kolmas joulu. Siis kolmas vuosi ja kolmas joulu ;) Nyt taas vaihteeksi täällä Shanghaissa.

Olen oppinut näiden kahden ja puolen vuoden aikana, että meillä on suunnattoman konservatiiviset lapset! Ajattelin ehkä tänä jouluna kokeilevani jotain ihan aasialaista, jotain ihan muuta kuin jouluun liittyvää. Niin siis jossain vaiheessa. Ehkä unessa. Sitten ajattelin vähän soveltavani ja tuovani jotain uutta ja jotain vanhaa tai jotain. Pöh. Kun kaikki narisivat kinkusta ja laatikoista ja perunoista ja porkkanoista, niin hemmetti: tehdään sitten niin suomalainen joulu Shanghaihin kun nyt ikinä pystyy.

Ensimmäinen joulumme oli tietenkin opettelun tulosta ja sitä myös hankaloitti eräs pieni perheen yksityinen detalji, mutta kyllä me aika kiva joulu silloinkin saatiin aikaan! Se oli jonkinlainen kompromissijoulu! Se ei ollut suomalainen (meillä ei ollut toimivaa uunia) eikä oikein mikään kansainvälinenkään, eikä mikään, mitä nykyisin hehkutetaan. Mutta se oli meidän joulu ja oikein kiva lopulta!

Viime jouluna olimme kotona! Ei ollut lunta, ei ollut pakkasta, oli pimeää ja oli liian lämmintä. Mutta joulu oli Joulu. Se oli kyllä meidän kaikkien mielestä kaikkien aikojen joulu! Siitä on vaikea parantaa!

Tänä vuonna päätin, että nyt tehdään vaikka kiven alta niin suomalainen joulu, ettei kukaan voi marista! Heikki olisi ollut menossa kerrankin Suomeen, mutta kuinka ollakaan, Murphyn laki paiskasi jo aikaa sitten sopimamme Japanin reissun juuri tuohon ajankohtaan. Se siitä kortista. 

Onneksi oli olemassa ihana ja tuttu kollega, joka kantoi laukuissaan joulua edeltävällä viikolla kaikenlaista meidän suomalaiseen jouluumme! Onneksi on myös Ikea.


Ravintopuolen kulmakivet alkoivat olla kunnossa. Seuraavaksi kuusi.

Hongqiaon kukkamarkkina on se paikka, josta näitä saa. Ja pitää vähän tinkiä.

500 RMB ja tämä kuusi kannettiin valisemaamme kohtaan kotona kaksi tuntia ostosta myöhemmin. Minä tykkään tästä kuusesta niin kovasti! Se on suomalaisen näköinen (ei mikään pihta), mutta tuuhea ja kaunis!

Natsimutsi tietenkin pihisteli koristeissa! Mun mielestä valkoiset valot ja pallot olis ollut juuri sopiva...


 

Punaista on pakko saada! Laitetaan meidän joululumiukko! Joulupiparkakut. Varsinaisia muotteja ei ollut, mutta Kiotosta tarttui mukaan pienenpieniä, vihannesten muotoiluun tarkoitettuja muotteja. Kaulin oli glögipullo ja taikina oli Ikeasta.
 

Joulutorttuja sitten. Olin jo hetken mietimässä ja muistelemassa köksänopeni Hertha Myllylän rahkavoitaikinan ohjetta paniikissa. Muttaa kuinka ollakaan, Mark&Spencerin herkkuosastolta saa aivan erinomaista valmista voitaikinaa - kiitos kaverille ja kokemukselle taas tästäkin vinkistä!


 Erinomaiset tähtitortut omalla designilla!


Aattoaamun tonttuarvoitus jaksoi yhä kiinnostaa ja tällä kertaa tonttu-ukko ja -akka olivatkin keksineet aika todellakin hankalat piilot. Nyt asetettiin hoksottimille rajat! Vihjeet kuitenkin löytyivät ja samoin ne ekat lahjat.

 Kaikkia aivan varmasti kiinnostaa lähikuvat meidän jouluruoista, mutta koettakaapa kestää.

Saimme Suomesta lanttusosetta, joten lanttulaatikkoa ei olisi voinut välttää! Lopulta sen teki Heikki. Paras lanttulaatikko miesmuistiin! Sanon minä, joka en edes kauheasti pidä lanttulaatikosta...Tätä söin kuitenkin innolla.


Kukaan muu ei varmasti huomaa, mutta minä huomaan. Kuvan taustalla on ruskea pahvilaatikko. Olimme tyystin unohtaneet ostaa juotavat jouluksi. Tajusimme edellisenä iltana. Naputtelin Epermarketiin  tilauksen ja kyseisessä pahvilaatikossa saapui meille jättipaketit vichyä, coca colaa, fantaa ja spritea ynnä muuta unohtunutta jouluaattona klo 10 aamulla :) This is China!

Perunalaatikko = minun jouluni. Äitiä ei kehdannut herättää liian aikaisin aamulla vain siksi, että "olikos se nyt kuinka paljon sitä jauhoa ja kuinka paljon perunaa" ja vaan muistelin ja sovelsin. Siirapilla se imeltyy kuitenkin! Ihan mielettömän hyvää.  Äidiltä tyttärelle!


Ja meillä oli siis myös ihan perinteinen joulukinkku! Yksi parhaista ikinä!

Ekana jouluna täällä me emme todellakaan edes harkinneet kinkkua. Uuni oli suorastaan nolo ja muutenkin tuntui, ettei se nyt vaan voi onnistua.

Vähän valistuneena tiedän, että täällä saa lukuisista paikoista valmiita kinkkuja ja kalkkunoita - helpoimmin ehkä Racquet Clubin ravintolasta. Ystävien rohkaisemana tilasimme kuitenkin kinkun lihakauppaketjusta. Raakana ja suolattuna siis.

Ennakkotilaus ja sovittuna päivänä sovittu kimpale odottamassa. Meillä ihan liian iso luullinen pötkäle. Compoundin kaupasta löytyi myös jättimäinen paistopussi. Kinkku paistui kuten Suomessa, lopputulos vaan parempi. Suosittelen kaikille joskus Shanghaissa joulua viettäville lihansyöjille!

Lahjatkin jaettiin..  


Olisko viimeinen Lego-vuosi? Minä en toppuuttele! Niin kauan kuin leikkii, se on aina kotiin päin. Ja kaikki aika nenä pois ruudusta on plussaa.Tämä oli kiva!


Minun joululahjani!

Simo Turusen ihania kuvia Shanghaista. 


Sain kehystettynä reilusti ennen joulua. Kun menin hakemaan, siellä todettiin että
 "ooooh, taas Simon kuvia. Hän lähti jo kotiin, eikö vaan? On taas upeita kuvia...Sanna haki juuri eilen omat kuvansa..."

Tiesin paikat, mihin ne pitäisi ripustaa. Jonkun piti tulla ripustamaan ennen joulua. " I will call engenieer". No, näiden insinöörityyppisten henkilöiden hommat kyllä tiedetään. Kotona on yksi engenieer ja jokunen aste ylikin, mutta se "no katotaan." No katellaan tätäkin edelleen, lattiatasolla! Ja seinät siis vaativat kunnollista poraa, muuten olisin tehnyt sen jo itse. Ehkä jonakin kauniina päivänä, luultavasti huomenna!

Koska lapset saivat ihanat ja meidän mittapuullamme erittäin arvokkaat lahjat isovanhemmiltaan ja myös tietenkin kummeilta  ja muista läheisiltä, koetan laittaa kuvia myöhemmin.

Nyt jo KIITOS teille kaikille, jotka meitä täällä muistitte! 

Erinomaista vuotta 2015 kaikille jo etukäteen!

HUOM! Tämä postaus ei sisällä minkäänlaista tuotesijoittelua eikä mainontaa ja on vaikea keksiä, miksi joku jotain sellaista haluaisi tehdä tässä blogissa ;) Kaikki vinkit ja mahdolliset linkit perustuvat omiin ostoksiimme ja ovat tarkoitetut vinkeiksi siitä, mitä mistäkin löytää.

MAYE'S DELI (Gaoging lu)
pateet
suolakurkut
perunasalaatti (ja halutessa muutkin ns. valmissalaatit)
juustot
jauheliha
lihat karjalanpaistiin valmiiksi pilkottuna
Graavattu ja kylmäsavustettu lohi

IKEA (kaikkialla Shanghaissa)
Piaparkakkutaikinaa
piparkakkuja
piparkakkumuotteja
kaulimia
valkoisia pellavapöytäliinoja
glögiä & manteleita + rusinaa -sekoituksia
irtokarkkeja (<-ei liity jouluun, mutta kirjoittaja rrrrakastaa..)

MARKS&SPENCER (Nanjing xi lu ja muallakin)
Voitaikinaa (käy joulutorttuihin)
Jaffa keksejä
Englantilaista toffeeta
Niiden niitä puddinggeja ja jotain minced beefiä - siis kaikkea englantilaiseen jouluun

PINES MARKET (Jin Feng lu - kotikulmilla)
Korppujauhoa, joulukalentereita, After Eight -suklaat peltirasiassa bongattu..
Ja yleensä kaikkea muuta pientä tarpeellista...nonparelleja, vehnäjauhoja jne.


YASMINE  BUTCHER'S SHOP (mm. Fashion mall, vastapäätä amerikkalaista koulua)
Kinkku tai kalkkuna tilauksesta (n. 2 vrk toimitusaika). Myös valmiiksi paistettuna.
Upea lihatiski, joskin hinnakas!


HONGQIAON KUKKAMARKKINAT:
Kuuset ruukkuineen kotiinkuljetuksella
Koristeet ihan laidasta laitaan.
Joulutähdet ja muut joulukukat
Kauniit orkidea-asetelmat. Vie ruukku, he laittavat kukat toiveidesi mukaan.