lauantai 24. toukokuuta 2014

Xi'an: Big Wild Goose Pagoda ja kaupungin nähtävyyksiä

Keskiviikkona suuntasimme jo klo 05 kohti lentokenttää, vähän tyhmästi Pudongiin. Omaan aikatauluumme sopivimmat lennot vaan lähtivät sieltä. Emilia oli siis lähtenyt oman porukkansa kanssa Xi'aniin jo tiistaina ja me hämmentävästi matkasimme kompaktilla 2 aikuista + 2 lasta -kokoonpanolla. Koko ajan etsiskelin sitä yhtä, kunnes muistin, että ai niin...

Saavuimme Xi'aniin jo klo 10.30, meillä jäi tunnin verran aikaa hengähtää hotellissamme (Renmin Squaren Sofitel) ennen kuin oppaamme Julie haki meidät päivän kierrokselle. Yritin tutustua Xi'anin must see -kohteisiin netissä, mutta en jotenkin saanut mitään kuvaa kaupungista, niinpä päätimme täyttää lyhyen vierailumme mahdollisimman tehokkaasti ja ottaa käyttöön auton ja oppaan. Ensimmäisenä päivänä vain minä ja kaksi lasta lähdimme matkaan miehen poistuessa sovittuihin työjuttuihin Xi'anissa.

Ensin ohjelmassa oli tervetullut lounas. Lounaan aluksi saimme lyhyen dumbling-koulun. Vaikka puuha on sinänsä tuttua, en vaan käsitä miten kiinalaiset vaan rutistavat dumblingin käsien välissä tiiviiksi, ilman että täyte pursuilee tai reunat ratkeilevat.


Jonkinlaisia kökkäreitä saimme väännettyä kasaan ja kokki poistui kypsentämään niitä meille (kuvan kauneimmat pussukat ovat kokin käsialaa...).


Lounas sisälsi paljon muutakin kuin itse tekemämme dumblingit. Paikallisia makuja enemmän kuin tarpeeksi.


Lounaan jälkeen ohjelmassa oli The Big Wild Goose Pagoda, joka sijaitsee Daci'en temppelin alueella.
Täällä meillä oli temppelin oma opas, joka vei meitä kolmea ympäri isoa aluetta ja kertoi seikkaperäisesti kaikesta. Uskomattoman avartava kokemus!

Daci'en temppeli on vanha buddhalainen temppeli, joka on kuuluisa mm. siitä, että siellä on suoritettu yksi kiinan mittavimmista sutrojen käännöstöistä. Paikallisia buddhalaisia oppeja epäillyt munkki Xuanzang matkusti kävellen Intiaan hankkimaan oikeaa tietoa buddhismista. Matka kesti kaksi vuotta. Intiassa vierähti kolme vuotta ja matka takaisin kävellessä taas sen pari vuotta. Mukana valtava määrä materiaalia käännettäväksi.

Temppelissä on valtava määrä tietoa buddhismista, ihastuttava oppaamme avasi meille eri tilojen tarinoita antaumuksella ja kiinnostavasti.The big wild goose pagoda on rakennettu temppelin alueelle vuonna 652 Tang Dynastian aikaan. Se rakennettiin aikanaan säilömään buddhalaista materiaalia, jonka Xuanzang oli kerännyt ja käännättänyt.

Kuten monet muutkin pagodat, myös tämä on kertaalleen romahtanut ja rakennettu uudelleen, jonka jälkeen se on osittain romahtanut ja taas korjattu. Nyt pagodaa vaivaa kallistuminen, joka alkoi maanjäristyksestä ja on pahentunut pohjaveden ottamisesta alueella. Kallistuneen pagodan oikaisemiseksi on ryhdytty kiinalaiseen tapaan mittaviin toimiin.


Hauskinta pagodassa on sen tarina. Perimätiedon mukaan buddhalaisuudessa oli kaksi erilaista linjaa, joista toinen salli lihan syömisen. Tämän koulukunnan munkin äimistelivät eräänä päivänä, kun eivät löytäneet mistään lihaa. Hanhiparven lentäessä temppelin ylitse, johtajahanhi - se suurin ja kaunein, menetti yhtäkkiä siipensä ja mätkähti keskelle temppelin aluetta. Tästä valaistuneena munkit päättivät rakentaa tähän pagodan ja lopettivat samalla lihalla mässäilyn.Xi'anissa vanhat rakennukset on koristeltu valtavan kauniisti. Tässä pari esimerkkiä temppelin alueelta
Kierroksen lopuksi oppaamme tutustutti meidän kalligrafian saloihin ja selitti ensin mistä Xi'anin nimi tulee muinaisina ja nykyisinä merkkeinä. Xi'an merkitsee suoraan käännettynä "läntistä rauhaa".


Saimme myös omat nimemme kirjoitettuna, leimattuna ja signeerattuna.


Aivan mahtava kierros, jonka Eero nimesi koko Xi'anin lempparikseen. Pitäisikö huolestua, kun poika on niin kiinnostunut näistä buddhalaisista temppeleistä, kyselee ja pohtii? Tuleva munkki?

Temppelilstä jatkoimme matkaa Xi'anin kaupungin muurille. Päivä oli aivan valtavan kuuma (Emilian mukaan melkein 40 astetta) ja leveällä muurilla aurinko porotti aivan suoraan. Emme ihan hirveästi jaksaneet innostua sinänsä upeasta muurista, joka siis ympäröi kaupungin keskustaa ja on yksi Kiinan parhaiten säilyneistä puolustukseen rakennetuista muureista.


Muuri on 12 metriä korkea ja 12-14 metriä leveä ja yllättävän tasainen.


Paras tapa tutustua muuriin olisikin ottaa pyörä alle ja lähteä polkemaan. Ajetaan me tandemilla...
Näin kuumana päivänä sitä ei huvittanut edes ajatella ja pyörät olivatkin aika visusti parkissa.


Tiesin, että Emilian porukalla tällainen pyöräkierros tehtävineen oli ohjelmassa ja kun en ohjelmaa ulkomuistista hahmottanut, pystyin vain toivomaan, ettei se ollut samana päivänä kuin oma vierailumme muurille. Mutta he olivat onneksi olleet muualla.

Muurilla on n. 100 metrin välein vartiotorneja, joissa sotilaat pystyivät päivystämään vihollisia. Välimatka oli valittu taktisesti niin, että kahden tornin väli ei ylittänyt kahden jousella ammutun nuolen välimatkaa, joten kiipeilijät oli helppo eliminoida.Kaunis koristelu jatkui täälläkin.Viimeinen kohteemme oli kaupungin rumputorni. Kun kelloja ei ollut, annetiin kaupunkilaisille merkkejä ajasta kahdella tavalla. Aamuisin kellotornista kumisi kello sen merkiksi, että on aika alkaa päivän työt ja illalla rumputornista pärisi rumpu tiedoksi, että on aika lyödä hanskat tiskiin.


Rummuilla tiedotettiin myös muita erilaisia asioita, kuten vuodenaikojen alkamisia ja päättymisiä. Eri rummut eri hommiin.


Rumputornia vastapäätä näkyy kellotorni


Rumputornin juurelta alkavat myös muslimikorttelit, joissa myydään ruoan lisäksi kaikkea 100 % varmuudella feikkiä, kuten oppaamme kertoi.


Tornia ympäröi parveke, josta oli kivat näkymät eri puolille kaupungin keskustaa.


Täälläkin koristelu. Mietin, että mitä näkemääni nämä muistuttavat. Sitten tajusin. Istanbulin Sinistä moskeijaa ja muita moskeijoita siellä! Xi'anissa on vahvat ja vanhat juuret Islamille ja varmasti tämä näkyy kaikkialla? Tämä on siis ihan oma johtopäätökseni eikä välttämättä ollenkaan tosi. Emme ehtineet käydä suuressa moskeijassa ainakaan tällä vierailulla.Tajusin vasta paljon myöhemmin, etten edes ottanut kuvaa koko tornista. Sain sentään kuvan kellotornista iltavalaistuksessa, jolloin se olikin paljon hienompi.


Ehdimme hotellille takaisin vasta seitsemän maissa illalla, kiitos massiivisten liikenneruuhkien ja kaupunkia tuntemattoman kuskimme, jonka yritys oikaista kapeaakin kapeamman muslimikadun kautta navigaattorin neuvosta oli ajankäytöllisesti hieman tuhoisa. Otsikolla kävellen olisit jo perillä. Mutta emmehän me sitä siinä vaiheessa tienneet.

Ei tarvittu kovin pitkää pohdintaa siihen päätökseen, että syömme hotellilla sinä iltana. Valintana oli Sofitelin brasilialainen Churrasco ja sen BBQ buffet. 
Tästä kokemuksesta varmaan myöhemmin, nyt en jaksa ladata yhtäkään kuvaa vaan nukkumatti kutsuu.

Seuraavaksi hieman siitä, miksi Xi'aniin päätimme joskus lähteä käymään, jo silloin kun tänne muutimme. Emilia lupautui kertomaan myös vähän omasta reissustaan.

Jo tämä ensimmäinen päivä antoi selvyyttä Ellan "humanities" (yhteiskuntaoppi, historia, maantieto jne.) opettajan ja luokanvalvojan lausahdukselle ylimääräistä lomaa kysellessäni: "humanities" opettajana minun olisi hyvin vaikea evätä vapaa koulusta sillon, kun oppilas matkustaa Xi'aniin. Hän ei koulussa saisi puoltakaan siitä tiedosta muutamana päivänä kuin hän saa samassa ajassa Xi'anista.

Kaikki mahdolliset asiavirheet tekstissäni, ovat omiani. Kuuntelimme korvat höröllä ja olen erityisen ylpeä 8-vuotiaastani, joka selvästi painoi asiat mieleensä ja myös kyseli paljon, paljon Julielta. Paljon sellaista, joka ei ollut tullut edes mieleeni. Yritän kirjoittaa kaiken kokemamme mahdollisimman nopeasti ylös, koska tieto ei varmaan pysy päässäni liian pitkään ;). Luvassa siis Xi'ania tavallisen tallaajan turistioppaan verran...