torstai 16. elokuuta 2012

Perehdyimme Kiinaan

Saimme miehen työnantajalta mahdollisuuden "Kiina-koulutukseen" ja käytimme mahdollisuuden hyväksemme. Kun kouluttaja kertoi, että on syytä varata aiheeseen 6 h aikaa tulimme jo hieman katumapäälle. Näinä viimeisinä päivinä olisi tosiaan muutakin tekemistä!

Kouluttaja saapui klo 9 ja hänen lähtiessään klo 15 emme uskoneet kuunnelleemme taukoja lukuunottamatta 6 h aivan innoissamme asiaa Kiinasta: kulttuuria, historiaa, tapoja toimia, kielen alkeita, verkostoitumista ja sen merkitystä, matkailua ja mielenkiintoisia kohteita.

Tietenkin kävimme läpi  osittain meille tuttuja asioita, mutta yllättävän paljon tuli ihan uutta.

Liiketoimintakulttuuria ja siihen liittyvää käsittelimme lyhyesti. Kiinan historiassa on uskomattomia käänteitä ja keskusteluissa kannattaa olla tarkkana.

Muutamia hyviä ohjeita saimme keskustelun lomassa:

- Älä koskaan anna lahjaa valkoisessa kääreessä, koska se on kuoleman väri
- Numero 4 kuulostaa Kiinaksi samalta kuin sana kuolema ja se onkin Kiinassa "tabu". Monista rakennuksista puuttuu 4. kerros kokonaan. Numero 8 taas on onnenluku.
- Anna käyntikortti (ja ota vastaan) kahdella kädellä. Toimi samoin luottokortin ja rahan kanssa.
- Älä käsittele poliittisesti arkoja aiheita, kuten Tiananmenia tai kulttuurivallankumousta tai Suurta Harppausta tai ihmisoikeuksia, ainakaan oma-aloitteisesti.


- Kiinalaiselle pahinta on kasvojen menettäminen, negatiivisen palautteen antamista muiden läsnäollessa kannattaa välttää.

10 kommenttia:

  1. Hei, kayntikorteista ja rahoista tuli mieleen, etta kayntikortteja saan useammin kaksin kasin ojennettuna ja silloin otan ne myos kaksin kasin vastaan, mutta valilla ne myos ojennetaan ihan normaalisti yhdella kadella. Rahaa ei taalla oikeastaan koskaan anneta kahdella kadella ellei haluta olla erityisen kohteliaita, yleensa pikkukaupoissa kassat heittavat vaihtorahat tiskille, josta sitten ne kerailet.

    Meilla oli vastikaan kesalla kurssi, joka kattoi kaiken sellaisen sisallon Kiinasta, mita maan hallitus haluaa jokaiselle vaihto-opiskelijalle kertoa. Kulttuurivallankumousta kasiteltiin vahan, suurta harppausta ei kirjan mukaan edes tapahtunut!

    Hieno juttu, etta teidan perehdytys oli mielenkiintoinen ja hyodyllinen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei,

      Korttisääntö oli itsellenikin tuttu, mutta lipsun siitä toistuvasti. Shanghain turistialueella, jossa olen enimmäkseen toistaiseksi liikkunut, tuntuu vaihtorahan antaminen esim. vaatekaupoissa kahdella kädellä olevan yleistä - ja aina silloin huomaan itse vain työntäneeni rahat käteen ja vähän nolostun. Pikkukauppojen osalta on muuten just näin, että vaihtorahan saa keräillä tiskiltä :)

      Meidän koulutuksen hyvyys johtui varmaan kouluttajasta: suomalainen, todella paljon Kiinassa oleskellut ja mandariinia osaava. Sai lapsetkin temmattua mukaan juttuun ihan mielettömän hienosti.

      Kiinan historiassa on tosiaan aivan outoja käänteitä, jotka vaietaan kuoliaaksi, mutta kyllä sieltä löytyy myös niin hienoa historiaa, että on ilo päästä tutustumaan tarkemmin.

      Poista
    2. Itse olen varmasti tormannyt kahdella kadella rahan ojentamiseen harvemmin, silla kayn enemman pienemmissa kaupoissa :) Vahan samalla tavalla toiselle Kiina voi nayttaytya erittain kohteliaana paikkana, toiselle taas tuntuu ettei palvelua ole nimeksikaan.

      Jos viela joskus Suomeen palaan, niin Kiina-kouluttaja/perehdyttaja olisi yksi erittain kiinnostava tyovaihtoehto. Senkin puolesta oli kiva kuulla teidan perehdytyksesta.

      Itse kiinnostuin Kiinan historiasta ensimmaisen kerran kun luin ylaasteella Cixi keisarinnasta. Nykyaan eniten kiinnostaa nuo vaietut tapahtumat 40-70-luvuilla. Onneksi Hong Kongista saa niitakin kirjoja, mita mantereen puolella ei loydy.

      Poista
  2. Mielenkiintoista luettavaa kun meidän perheellä on myös kolme lasta ja muutto Shanghaihin edessä vuodenvaihteessa. Jatkoa odotellessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei,

      Tsemppiä teille ja älä epäröi kysyä jos joku asia askarruttaa. En ole asiantuntija, koska teemme itsekin tämän ensimmmäistä kertaa, mutta ehkä juuri erehdyksen kautta opittu valaise eniten :)

      -Marita-

      Poista
  3. Hei, meidän talosta puuttuu juurikin nuo nelosella alkavat/ nelosen sisältävät kerrokset, eli 4, 14 jne. Ja tietenkään kerrosta 13 ei myöskään ole, epäonnenluku sekin.

    Mä muuten ihmettelin tuota teidän lääkärintarkastusta. Kun meillä ei ollut muuta kuin haastattelu, jossa laitettiin rastit ruutuun (tyyliin oletko psyykkisesti sairas jne), verenpaine toki mitattiin, samoin näkö tsekattiin. Kiinan päässä on kuitenkin se oma tarkastuksensa, jossa otetaan uudestaan keuhkokuvat, verikokeet, sydänfilmit jne. Ja tietoni mukaan se tehdään kaikille, olis sitten mitkä tahansa todistukset mukana Suomesta, eli siis se perinteinen maahantulotarkastus. Voi toki olla väärässä, jos se käytäntö on nyt muuttunut. Ja Syffellemme ei tehty mitään tarkastuksia täällä päässä, Suomessakin vain se rasti ruutuun, joka oli sellaisen 3 viikkoisen kanssa aika hupaisaa. Tervetuloa Shanghaihin!

    Terkuin Kaitaliina

    VastaaPoista
  4. Kyllä ihmetytti meitäkin. Lapsilla oli meidän osaltamme ihan "rasti ruutuun" -tarkastus, mutta sekin vaadittiin. Terveystarkastus oli todella tarkka poseduuri ja konsulaatti kysyi vielä jälkikäteen alkuperäisiä dokumentteja ja röntgenkuvia ennen Z-viisumin myöntämistä. Ja tiedämme että Kiinassa kaikki sitten taas uudestaan :) Vieraana Shanghaissa -blogin perheessä oli lapsetkin tarkastettu samalla periaatteella.

    Sitten taas rokotuksissa ei oikein neuvottu mitenkään, lasten Japanin aivokuume jäi annettavaksi Kiinassa, kun siitä tuli niiiin ristiriitaista infoa ja kun lopulta päätimme sen antaa, vaikkei kukaan oikein suositellut, oli jo liian myöhäistä.

    VastaaPoista
  5. Mitenkäs päädyitte tuohon WISS kouluun ja otitteko asunnon sieltä Minhang alueelta? Onko lyhyt koulumatka?
    Itse ollaan kahden vaiheilla Hong Qiao tienoon ja tuon Minhang alueen välillä. Puitteet kun on ainakin taloissa hulppeammat Minhangin tienoolla.
    Kaupat , kaverit, viheralueet yms sitten varmaan ratkaisee??
    Ellei tule sitten semmoista WAU efektiä seuraavalla katselmointi reissulla.... Jatkoa ja hyviä vinkkejä odotellessa..

    VastaaPoista
  6. Hei,

    WISS koulun löysin alunperin Shanghain Suomalaisten sivuilta, jostain keskustelusta. Sieltä täältä tuli lisää vinkkejä, että on hyvä koulu ja suomalaisia oppilaita melko paljon (onko se sitten hyvä vai huono asia?). Kun kävimme tutustumassa, koulu vaan yksinkertaisesti tuntui mukavimmalta. Se on kuitenkin oppilasmäärältä melko pieni ja puitteet ovat hyvät.

    Asuinalueen etsintä keskittyi kohtuulliselle etäisyydelle koulusta. Lopulta talo löytyi vähän sattumalta ihan koulun vierestä, compundin portilta kävelee ehkä 10 min koululle ja taloltamme toisen mokoman.

    Etsimme sellaista hyvää kombinaatiota, eli koulumatka (kävellen tai koulubussilla), asuinalueen palvelut (klubi) ja sopiva talo. Kompromissejakin tehtiin, eli ei tämä mikään "se on siinä" -juttu ollut, vaan ehkä kolmen-neljän talon osalta pohdittiin plussia ja miinuksia. Meillä ei myöskään ollut rajaton budjetti, halusimme, että vuokra asettuu siihen minkä työnantaja korvaa ja työnanatajalla on tähän hyvin selkeä systeemi josta ei juuri neuvotella. Laittamalla "rämpylöitä" jonoon, saa aivan hulppeita lukaaleja.

    VastaaPoista
  7. Meilläkin tuo kombinaatio koulu lähellä (miel. kävelymatka), sopiva talo ja klubin palvelut kohdallaan.
    Eiköhän siitä paketti saada kasaan.

    VastaaPoista