perjantai 14. syyskuuta 2012

Shanghain monta puolta

En aio hurjalla, vajaan kuukauden kokemuksellani, julistautua Shanghaissa asumisen asiantuntijaksi. Mian hauska postaus liikenteestä sai minut kuitenkin ajattelemaan sitä,  kuinka tämä valtava kaupunki jakautuukaan niin moneksi.


Kaikille kaupunkiin saapujille kerrotaan, kuinka  Huangpu -joki jakaa Shanghain kahteen alueeseen: Puxiin ja Pudongiin. Joen Pohjoinen puoli, Puxi, tunnetaan kauniista The Bundista ja on vanhempi alue, siellä sijaitsee Shanghain "ostoskeskusta" ja mm. maailman vilkkaimmaksi ostoskaduksikin jossain kehuttu Nanjing Road. Eteläisen puolen Pudong taas tunnetaan uudempana aluena, siellä on Shanghain kaupallinen keskusta ja huikeat pilvenpiirtäjät, erityisesti Oriental Pearl Tower, eli "pallotorni" ja World Financial Center, eli "reikätalo". Näin karkeasti jakaen.

Asettuminen asumaan Shanghaihin on kuitenkin paljon enemmän kuin valinta Pudongin ja Puxin välillä. Mitä enemmän perheen elämässä on muuttujia, sitä mutkikkaammaksi asuinpaikan valinta muodostuu. Työpaikan sijainti on varmaan kaikille se yksi keskeisimmistä asioista. Ruuhkat ovat parhaimmillaan massiiviset ja asuinpaikan valinnalla on ratkaiseva merkitys siihen, kuinka suuren osan ajasta perheen jäsenet viettävät erilaisissa kulkuneuvoissa. Lapsettomana tai ihan pikkuisen lapsen kanssa  valinta on riippuvainen oikeastaan ainoastaan työpaikasta (tai työpaikoista) ja vanhempien kiinnostuksen kohteista. Kun mukaan tulee kouluikäisiä lapsia ja heidän harrastuksiaan, yhdistettynä ehkä molempien vanhempien työpaikkoihin ja kenties pienempään, kotona hoidettavaan sisarukseen, alkaa asuinpaikan sijainnista muodostua hankalammin hallittava kompromissi.


Kun kerroimme ystäville ja tuttaville muuttavamme Shanghaihin, oikeastaan kaikkien ensimmäinen kysymys oli, kuinka monenteen kymmenenteen kerrokseen muutamme. Tämä The Bundilta aukeava näkymä tornitaloineen onkin kai sitä kaikkien tuntemaa Shanghaita. Kuvaan on sisällytetty autenttisesti kuvanottohetkellä vallinnut ja  täällä melkoisen useinkin vallitseva "sumu" (mistä lie lähtöisin...). Reikätalon viereen rakennetaan yhä korkeampaa pilvenpiirtäjää, jotta päästään taas, olikohan se maailman TOP 3 korkeimman rakennuksen joukkoon.

Jos minä olisin saanut yksin päättää, olisimme todella asettuneet urbaanisti jonnekin keskustan liepeille tornitaloon, luultavasti Pudongiin, tai ihanaan vanhaan taloon Puxin French Concessioniin. Elämä on kompromisseja ja äänestystulos 4-1 puhui vahvasti talon, grillin, pihan ja rauhallisuuden puolesta. Lisäksi miehen työpaikan sijainti ja sisäisten lentojen lentokentän läheisyys vaikuttivat siihen, että aloimme rajata kartalta aluetta vahvasti Hongqiaon alueelle.

Koska alueita on niin valtavasti, otimme jonkinlaiseksi lähtökohdaksi sen, että valitsemme ensin koulun. WISS -koulusta olen paasannut jo tarpeeksi, mutta se siis valikoitui meille mieluisimmaksi muidenkin erittäin hyvien koulujen joukosta ja keskitimme kodin etsimisen sen lähialueille.

Tämä johti siihen, että asumme lähiössä. Jos Helsingin Kauppatori olisi The Bund ja Aleksi olisi Nanjing Road, me asuisimme Hiekkaharjussa.  Tai jopa Keravalla.


Meillä on iso omakotitalo kaikkine talonpidon hankaluuksineen, mutta myös rauhaa ja hiljaisuutta. Joskus ollessani aivan yksin kotona, tykkään laittaa telkkarin päälle, koska alan ötökkä- ja jyrsijäkammoisena kuunnella kaikenlaisia rapsahduksia tämän hiljaisuuden keskellä :) Onneksi näitä hetkiä on ollut aika harvassa.


Asuinalueen hyviin puoliin kuuluu nimenomaan sen hiljaisuus ja turvallisuus. Lapset uskaltaa päästää  kulkemaan kavereille itsekseen, samoin koulubussilta he pystyvät kävelemään itse kotiin. Kun pyörät saapuvat, voi täällä antaa lasten pyöräillä ympäri compoundia aivan rauhallisin mielin ihan itsekseen. Liikenteen muodostavat lähinnä hopeanharmaat, ulkomaalaisten suosimat Buickit, joiden joukosta on mahdotonta tunnistaa omaansa jos ei muista rekisterinumeroa.

Välittömästi tämän aidatun alueen ulkopuolella aukeaa se Shanghai, jossa paikalliset asukkaat mm. kalastavat Huangpu -joen haaroista johdetuissa kanavissa, myyvät kadulla vihanneksia innokkaille ostajille (kun me nirsot ulkomaalaiset tilaamme vihanneksemme netistä) ja polkevat pyörillään mitä monimutkaisimmat kuormat kyydissään ja ansaitsevat sillä muutaman "rämpylän".


Tänne muuttavan siis kannattaa ehdottomasti ja ensisijaisesti miettiä liikkumista kokonaisuutena. Me halusimme silloin tiedossamme olevan valossa maksimoida perheen yhteisen ajan ja minimoida lasten koulumatkat ja päädyimme aikanaan "laivan upotus"  -pelissä tänne Qingpu -districtille. Jokainen piirtää oman karttansa ja valinnoissa on yleensä aina mukana myös kompromisseja.


Olen kahtena päivänä istunut auton kyydissä sateen satuttua melkein kaksi tuntia, taittaen matkaa meiltä keskustaan aivan älyttömässä ruuhkassa. Parhaimmillaan sama matka taittuu puolessa tunnissa. Tässä kaupungissa et voi koskaan lähtiessäsi tietää milloin olet perillä. Omaksi suosikikseni onkin kohoamassa Shanghain kattava ja siisti Metro! Itsekseni liikkuessani se on nopeahko ja melko varma, joskin usein sillipurkin lailla täyteen ahdettu. Näillä meidän kulmilla on jo mukavaa väljyyttä!


Tänään lähdemme Emilian kanssa uhmaamaan perjantairuuhkaa ja testaamaan motivaatiota jääurheiluun. Menemme Pudongiin Mercedes-Benz Areenalle tapamaan venäläisiä luisteluvalmentajia Vasilia ja Elenaa, jotka tahtovat nähdä Emilian jäällä ennen kuin päättävät suostuvatko valmentamaan häntä.


Puitteet ovat siis jokseenkin kunnossa, saa nähdä muodostuuko välimatka innostuksen latistajaksi!

6 kommenttia:

 1. No juuri näin! Minullakin oli pitkä lista kaikesta siitä, mitä asuinpaikalta vaadin, kun kotia lähdettiin etsimään. Pikkuhiljaa lista karsiutui ja jäljelle jäi lähinnä kaksi: 1) kohtuulliset matkat töihin ja kouluun ja 2) jos talo ei olisi kovin homeessa... Että se siitä listasta. Kompromisseja täällä joutuu todella tekemään. Mutta hei, minä tulen haistelemaan sinne teille vehreää villa-ympäristöä, tule sinä tänne meille pilvenpiirtäjiä ihailemaan :)
  Kiitos huumorilla höystetystä tekstistäsi :) (Ette te nyt sentään Keravalla asu ;) )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitä, löysitkö pientä sarkasmia tekstistä :) Joo, Kerava-vertaus ihan oikeastikin koskee ehkä enemmän välimatkaa, tykkään kyllä kovasti alueestamme ja kaiken päivittäiseen elämään tarvittavan saa tästä läheltä. Unohdin muuten kokonaan homeen! Se supistaa valikoimaa entisestään...

   Poista
  2. Jonkun pienen sarkasmin poikasen olin havaitsevinani ;) Ja joo, ymmärsin, että välimatkaa tarkoitit. Mutta jos Bund on Kauppatori, niin me asumme? Olisko tää Kulosaari? ;)

   Poista
 2. Ei, kyllä te asutte Ruoholahdessa! Tai Töölössä! Korkeintaan Munkkiniemessä :)

  VastaaPoista
 3. Kyllä tuo teidän kotinne näyttää siltä kun se olisi Suomen Klaukkalasta... :) Juuri noilla spekseillä mekin omakotitalomme hankimme - sen 1986 rakennetun. auts.
  Mutta siis liikenteeseen... itsehän en ehtinyt Shangahaissa liikkua kuin kaksi viikkoa, mutta kokenut oppaani yhdisteli tuota taxi-metro hässäkkää luovasti: Usein menimme taxilla joko "loppupätkän" tai "alkupätkän" - riippuen mihin menimme. Ja jotta oikeaan paikkaan osuttiin oli ystävälläni metroaseman lähettyviltä jonkin kiinalaisten suosiman liikkeen käytntikortti. Näin saatiin kuljetus osumaan oikeaan paikkaan ja oikealle puolelle katua. Tuttua varmaan jo teille, mutta olin minä aika ihmeissäni, kun ojentelin taxikuskille paikallisen lihakaupan osoitetta, jotta pääsin tietyn linjan pysäkille. (Lisäksi minut pakoitettiin myös opettelemaan sanat: oikealle, vasemmalle ja seis - joista ei tosin mitään hyötyä ollut, koska umpisurkea suuntavaistoni ei kerro minulle koskaan mihin suuntaan pitäisi milloinkin mennä...).
  Toivottavasti jäähallin haju saa kipinän syttymään myös Chinassa -tunnetustihan venäläiset osaavat kyllä valmentaa.
  Eli ei muuta kuin arki pyörimään lasten harrastusten ympärille, niin heti on kotoisampi olo. Kunhan muistat päivittää edelleen tarpeeksi usein!!!! Olen koukussa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta puhut! Oma osaamiseni ei vielä riitä auto-taxi tetsailuun, mutta enköhän kehity siinäkin. Meillä on onneksi kiltti ja kärsivällinen autonkuljettaja, joka ei edes hymähdä, kun rouva käskee ajaa jonnekin jäähallille ja odottamaan 20 minuuttia ja suunnistamaan sen jälkeen johonkin yhtä mystiseen paikkaan. Harrastusrumba alkaa näyttää lupaavalle, siitä toiste hieman enemmän! Täällä muuten kiinalaiseen tapaan jäähallilla haisee enemmän tupakka kuin jääkiekko. En osannut kuvitella priorisoivani sen tuoksun vielä joskus, mutta tuo tupakan vetäminen kaikkialla on vielä ällömpää kuin liigajoukkueen koppi.

   Poista