lauantai 9. marraskuuta 2013

Japanilainen hyötykasvilounas

Kun ystävä ehdotti osallistumista japanilaiselle hyötykasvilounaalle, olin todellakin hieman epäluuloinen. Suostuin kuitenkin empimättä. Luvassa oli paitsi lounas, myös japaninkielinen luento noista kasveista. Äitini saapui Shanghaihin maanantaina, joten hänkään ei säästynyt tältä kokemukselta

Lounas oli eilen. Koska tilaisuus alkoi jo klo 10.30, jätimme aamiaisen väliin. Hyvää lupasi se, että lounas järjestettiin Colabo -nimisessä italialaisessa ravintolassa. Ei voi olla totta! Ilmoittaudun japanilaiselle hyötykasvilounaalle ja päädyn jälleen kerran italialaiseen ravintolaan. Sen täytyy olla joku kohtalo.


Menu kertoi heti, että mitään pelkäämäämme voikukanjuurta höyryssä haudutettuna ei ollut luvassa. Ja ei, tämä ei ole käsitykseni japanilaisesta ruoasta, joka on ihanaa. Mutta tuo hyötykasvi -sana kyllä vähän arvelutti. Menun mukaan nauttisimme viiden ruokalajin kasvispitoisen lounaan. Lista oli italiaksi, mutta suuntaus ehkä pikemminkin jonkinlainen sekoitus – cross kitcheniä siis. Menu ei kuulu Colabon vakituisiin tarjoamuksiin, vaan se oli räätälöity tähän tilaisuuteen.


Mutta ensin syvennyimme niihin kasveihin. Luentomateriaalista emme hirveästi kostuneet ja odotellessamme ystäväämme paikalle, herätimme ansaittua hilpeyttä muissa lounastajissa. Mitä ihmettä nuo täällä tekevät? Myös "järjestävä seura" oli hieman hämillään ja pahoitteli että kaikki on tänään japaniksi.
Onneksi mukana oli siis ikioma tulkki, muuten kalvosulkeiset olisivat saattaneet mennä hieman ohi. Niitä oli ihan tulkattunakin hieman vaikea ymmärtää. Aiheena oli kiinalaisesta lääketieteestä japanilaisittain sovellettu ajatus ihmisen hyvinvoinnista ja terveydestä sekä näiden erityisesti italialaisessa keittiössä käytettyjen kasvien vaikutuksesta tähän. Mielenkiintoista.Opimme sen, että universumin ja ihmisen keskeiset osa-alueet muodostuvat viidestä osasta, joiden tasapaino ja oikea kiertokulku ovat tärkeitä. Jokainen ihminen myös edustaa jotain näistä osa-alueista.

Ja ne ovat:

Vesi, puu, tuli, maa ja mineraalit. Tässä järjestyksessä ja sitten taas alusta uudestaan ympäri (jep, jep).
 
Pakko myöntää, etten aivan tarkkaan sisäistänyt tätä teoria, enkä varsinkaan niiden liittymistä myös tiettyihin elimiin ja tunnetiloihin. Ehkä en myöskään halua tietää ihan kaikkea :) Kulemma ihmisen kielestä pystyy päättelemään ihan vain vilkaisemalla: maksan, sydämen, keuhkojen, munuaisten ja vatsan tilanteen. Pelottavaa.

Hieman helpommin tajuttavaa asiaa olivat erilaisten kasvien ja ruoka-aineiden terveysvaikutukset.

Kaiken perustana ja lähtökohtana on kuulemma verenkierron parantaminen ja mm. "kylmäversille" palelijoille ja "kuumaverisille" hikoilijoille on erilaiset ruoka-aineet, jotka tulisi pitää tasapainossa pysyäkseen näiden tilojen välillä. Kuumaverisyyttä tasapainottamaan tarvitaan mm. kesäkurpitsaa, salaattia, sahramia, paprikaa, tomaattia, rucolaa, maissia ja paprikaa. Palelijoille taas suositellaan fenkolia, oreganoa, rosmariinia ja neilikkaa.

Menumme noudatteli terveysvaikutuksiltaan hyviä raaka-aineita.


Antipastona oli jonkinlainen keiton ja hyydykkeen välimuoto, joka sisälsi paljon pinaattia, kananmunaa ja perunaa. Pinaatti on lääke alhaiseen hemoglobiinin, tämä kuulosti jo tutulta. Ruoka oli yllättävän hyvää, vaikka kokki oli ehkä unohtanut suolan.


Keittona oli täyteläinen kurpitsakeitto, joka sisälsi myös ohraa. Kurpitsa (ja erityisesti kurpitsansiemenet) ovat oppimamme mukaan hyväksi vatsalle ja mm. astmasta kärsiville tärkeä raaka-aine. Ohra taas kuulemma toimii iho-ongelmiin.

Tämä oli tosi hyvää!Ruoka vaan parani eri lajien myötä. Pastana oli yucca-gnoccheja. Muinaisena aikana Forumin Vexin HeVi -osastolla työskennelleenä minun pitäisi muistaa, onko yuccalle joku suomenkielinen käännös, varmaan on. Kokeilunhaluisille löytyisi googlettamalla myös resepti. Ei tämä, mutta sinne päin.

 Kaverina oli saksanpähkinöitä ihanassa kermaisessa kastikkeessa! Saksanpähkinät ovat hyväksi aivoille, no sitä kyllä tarvitaan!


 Pääruokana söimme ankkaa appelsiininkuorikastikkeen ja rucolan kanssa. Taivaallisen hyvää! Vaikka palelijana minun pitäisi kai säännöstellä rucolan käyttöä.

Ankanliha kuulemma lisää (hmm...) veren määrää ja näin sitä riittää paremmin mm. päänahkaan. Hiustenlähdöstä kärsivien tulisikin syödä paljon ankkaa! Appelsiini taas on hyväksi vatsalle.
 

Jälkkäriksi oli pannacottaa, jota oli ainakin riittävästi! Se oli huomattavasti ulkonäköä parempaa. Mausteen oli mustia sesaminsiemeniä, joiden terveysvaikutusta en muista.

Aterian aikana jokaiselle oli varattuna konsultaatioaika asiaan vihkiytyneelle asiantuntijalle. Etukäteen ruksittujen vaivojen perusteella saimme hoito-ohjeet vaivoihimme. Olen epäillyt kuivan ihon johtuvan Shanghain vedestä, mutta ehei. Minä olen ensinnäkin tyypiltäni maa (mitä ikinä se lopulta tarkoittaakin) ja minun tulisi välttää punaista lihaa - erityisesti lammasta ja karitsaa. Voi pahus! Lisäksi minun tulisi syödä 5-10 g ohraa päivässä ja nauttia paljon minttua ja basilikaa. Jos oireet pahenevat, vaivaan olisi myös lääke, jota valmistetaan jostain hyönteisestä. Jauheena sentään. Ostin heti ruukun tuoretta minttua!

Saimme lisäksi lounaan järjestäneeltä Body&Soul medical clinicilta pienet lahjarasiat...


...joiden sisällä oli teetä ja tiikeribalsamia.Ehkä en kuitenkaan hurahtanut tähän asiaan ihan täysillä, lisäksi meillä epäilemättä oli kielimuurin aiheuttamia väärinkäsityksiä - siispä edellä kirjoittamaani ei todellakaan kannata ottaa kirjaimellisesti! Silti todella mielenkiintoinen kokemus ja ehdottomasti hintansa väärtti lounas
(RMB 120). Lisäksi aivan varmasti monella ruoka-aineella on noita terveysvaikutuksia. Ehkä nyt ahmin kokeeksi tuota minttua :) Lisäksi luennon/lounaan aiheena oli kuitenkin aika kapea siivu perinteisestä kiinalaisesta lääketieteestä.

French Concessionin alueella sijaitsevasta Colabosta on sanottava sen verran, että se oli meille jo entuudestaan tuttu. Itse olen syönyt siellä kerran aikaisemmin ja mies useammin. Ruoka on ollut hyvää jokaisella kerralla. Myös SmartShanghain mukaan paikka on hienostelematon ja hyväksyttävän hintainen italialainen. Erityisiä kehuja saavat paikan pizzat (joskin melko hintavat pizzoiksi). Paikka sijaitsee sisäpihalla, sitä voi olla vähän vaikea löytää.

Ihan vieressä on myös mukava kreikkalainen ravintola, jota myös olemme kokeilleet ja hyväksi havainneet. NImeä en muista, mutta kannattaa suunnata säiden salliessa yläkerran terassille.  Samassa ympyrässä on myös ehdottomasti tutustumisen arvoinen keittiötarvikeliike Lemon Zest.

Body & Soul - Medical Clinics

Keskustan toimipaikka:
AnJi Plaza, 14th Floor
760 Xi Zang Nan Road
Huangpu District

Dr. Doris (puhuu englantia)
Tel. 021-51019262

 Colabo Restaurant & Azzurro Pizzeria

156 Fenyang Lu,
near Taojiang Lu
汾阳路156号,
近桃江路

Tel. 021-6437 2361

Lemon Zest

One Tao Jiang Road
Shanghai 200031
上海市徐汇区桃江路1号

Shop Hours
Mon-Fri: noon-10pm
Sat-Sun: 10am-10pm
Tel: +86 21 6466 9099  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti