maanantai 8. kesäkuuta 2015

Tästä se lähtee!


Kun viimeiset vieraamme toukokuun puolivälissä lähtivät, minuun iski jonkinlainen lähtöahdistus. Tuntui, etten mistään hinnasta vapaaehtoisesti täältä lähde, vaikka ihan vapaaehtoisesti asian perheen kesken päätimme. 

En edelleenkään tunne kovinkaan positiivisia ajatuksia paluusta, mutta sanotaan, että ne ovat näin muuton lähestyessä kuitenkin nousevaan suuntaan! Täällä löytyy vertaistukea, meitä itkijöitä, mutta myös niitä, jotka hyppien onnesta lähtevät ensimmäisellä koneella. 

On ihanaa (vai oikeasti kamalaa?) huomata, että esim. nämä unettomat yöt asioita murehtien ovat muidenkin, kuin minun reaktioni muuttoon. No, vielä kun se on mahdollista, laitan vaan valon päälle ja luen kirjaa, kunnes nuupahdan se kirja naamallani. Kun siis olisi mahdollista nukkua aamulla lasten lähdettyä kouluun. Tunnustan, näinä päivinä hyvällä omalla tunnolla sen tunnin joskus otankin. Ja sitten taas jaksaa...

Olemme aloittaneet konkreettiset muuttopuuhat.

Olen täysin tapojeni vastaisesti tehnyt kaiken superjärjestelmällisesti. Ehkä tämäkin on yksi tapa keskittää ajatukset muuhun kuin lähtöpäivään.

Kuvitelkaa: Eeron tärkeimmät Legot on purettu muovilaatikoihin, yksi tai korkeintaan kaksi kerrallaan (ja silloin toki muovipussein eroteltuina) ja tunnisteena toimii ko. legon kokoamisohje.
Siskoni, sekä ystäväni Liisa ja Marja pyörtyvät ällistyksestä tämän nähdessään.

Olen yksinkertaisesti katsonut liikaa Frendejä: Minusta on tullut Monica!


Uusi, järjestelmällinen minä, hankki tänään kasapäin uusia muovilaatikoita, joihin pikkusälä olisi tarkoitus pakata seuraavien kymmenen päivän aikana!

Tämäkään ei ole mitenkään pakollinen puuha, muuttofirma pakkaa tarvittaessa ihan kaiken. Mutta koska olen Monica, minulla on järjestelmä. Plus että en välttämättä halua muiden kuin itseni pakkaavan kaikkein henkilökohtaisimmat juttuni, kuten vaikkapa alusvaatteeni :)

Tänään vihdoin ja viimein meille selvisi firma, joka muuttomme tekee. Tämä on kilpailutuksessa mennyt luvattoman myöhään. Myöskään tarkka muuttopäivä ei vieläkään ole selvillä, todennäköinen oletus on 16.6. Minä en voi antaa passiani, koska Omppu pitää terveystarkastaa ja siihen tarvitaan minun passini. Ella passeineen on Honkongissa tanssimassa. Heikin aikataulusta nyt ei kukaan ota selvää, mutta hänelle se nakki nyt vaan napsahtaa, ei voi mitään.

Loppuun liittyy useimmiten ja useimmilla tietynlaista maanista ostosten tekoa. Ainakin meillä, jotka jättävät kaiken viimetippaan. No, katsellaan... Nyt ei ole enää aikaa katsella, pitää toimia.

Tänään sain yhden rastin DONE -listaan. Hain ulkokukkamarkkinoilta muutamat ruukut hyvinkin sopuhintaan.  Yes: √

Se oli siinä!


Olen tämän kevään aikana myös hysteerisesti kehystyttänyt asioita. Halusin kotiin jotain muistoja Kiinasta ja kiinalaisuudesta. Kiertelin taidetoreja ja Taikang lu:ta, mutta mikään maalaus ei oikein sytyttänyt.

Tutustuttuani Virvaan ja Simoon huomasin pian, että valokuvillahan minä tämän haluan säilöä sydämeeni, en maalaustaiteena.

Taulun kuva: Simo Turunen

Taulujen kuvat: Simo Turunen


Taulujen kuvat: Munkki Xianissa


Kuvaaja tuntematon
Taobaosta odottelen vielä yhtä juttua, pitänee hälyyttää ex-autokuskimme Andy taas soittelemaan Taitain lamppujen perään! 

Sitten se todellakin on siinä!

Tuntuu, kuin olisi eilen, kun kotona mietimme, mitä mukaan otamme.Nyt mennään toiseen suuntaan ja muutto on hyvin, hyvin erilainen. Silloin meille jäi koti odottamaan ja sinne pystyi jättämään tavaraa, otsikolla "no, mietitään".

Nyt kaikki on oltava tyhjää, kuten normaalissa muutossakin. Kuitenkin tavarat pitää jakaa sen mukaan, mitä halutaan mukaan nyt ja mitä kaivataan vasta joskus elokuussa, kun merikontti saapuu Suomeen. Tämä on hiukan haastavaa, mutta siinäkin ollaan jo voiton puolella.

Siinä ne odottavat, kuin kanat orrella. Ja toinen poikue muualla. Emme yksinkertaisesti saa porukkaa mahtumaan yhteen autoon Pudongin kentälle mentäessä. Tätäkin on pakko alkaa pohtimaan juuri nyt!Yksi juttu on myös se tosiasia, että kun kontti lähtee, meillä ei ole petivaatteita, astioita...ei yhtään mitään. Menemme siis hotelliin tai service apartement -hotelliin. Mutta kun meillä on Omppu! Hotellit tuskin huolivat...Tämäkin vielä selvityksen alla.

Muuttoon kuuluu aina tietenkin myös jätesäkeittäin rojun pois heittämistä. 

Mutta myös kunniallista kierrätystä, jota me suomalaiset ainakin harrastamme. Tänään Sanna sai perintönä Ikean kassillisen koulupukuja. Kassi on kiertänyt jo monella, kaikkien poimiessa sieltä omat sopivat ja muut perheet samoin. Sisältö kutistuu ja kasvaa aina kulloistenkin WISS:läisten suomalaislasten mukaan.


Voi, tuntuu, kuin olisi vain hetki siitä, kun näitä koulupukuja ihmeteltiin!


Koulupuvut ovat kyllä olleet mitä mainioin käytäntö! Ei napinaa siitä, mitä aamulla päälle. Kuopuksen kanssa kyllä alkuaikoina tuli taisteltua siitä, onko pakko laittaa kauluspaita. Joku ihme kauluskammo. No, se oli aina helppo kuitata sanomalla: "turhaan sä mulle huudat, mene kiljumaan Mr. Klinelle, hän se näistä päättää, en minä". No, Mr. Klinelle ei tarvinnut kiljua.Ajat ovat muuttuneet muutoinkin paljon sitten ekan koulupäivän. Muistan nämä lappuset Eeron taskussa. Nyt saa sanoa: POJAT! Te olette suomalaisia, puhukaa keskenänne SUOMEA!


Olemme siis välitilassa kohti Suomea, täältä tullaan.

Loppukevennyksenä eiliset Suomi-koulun kirjaston kaappi- ja lajittelutalkoot:

Siirsimme kepeästi ystäväni Pian kanssa yhden uuden kaapin oikealle paikalleen. Näinhän meille oli kerrottu: 6 kpl painavia kalusteita on saapunut, tulkaa siirtämään paikoilleen. Homma otti ehkä kolme minuuttia.

Kohta paikalle pyrähti suoranainen armeija Ayeija ja neuvonantajia. Kuinka monta suomalaista naista tarvitaan yhden kaapin siirtoon? öööö: kaksi! Kuinka monta kiinalaista tarvitaan yhden kaapin siirtoon? Kuvan mukaan 6-7 kpl. 

Asenne ratkaisee!


9 kommenttia:

 1. No niin, siitä se lähtee! Samalaista Monica-identiteettiä ollut havaittavissa täälläkin... varmaan just niin, että mitä enemmän puuhailee, sitä vähemmän murehtii. Ja mitäpä sitä murehtimaan, onhan sitä Suomessakin PALJON hyviä asioita. Tsemppiä edelleen!

  VastaaPoista
 2. Samoin sinne, kovasti tsemppiä. Toscanasta mua olisi varmaan vielä paljon vaikeampi repiä pois :) Hyvänen aika, miten kestätkään!

  Onneksi tosiaan tämä tapahtuu kesää vasten, olisi aika kamalaa joskus Marraskuussa palata. Nyt on niin paljon kaikkea ihanaa odottamassa: kesämökki, oma koti kesällä ja kaikki ihanat ihmiset, jotka myöskin lomailevat paluumme aikaan. Pehmeä lasku siihen kaikkeen hyvään, mikä Suomessa odottaakaan!

  Tsempataan tämä läpi yhdessä! -Marita-

  VastaaPoista
 3. Tsemppiä Marita!! Hyvin se menee :) ja mä TODELLA ihailen tuota sun uutta järjestelmällistä menoa ja noita legolaatikoita. Vitsit miten hienoa!! Ja noista tauluista tuli tosi upeita. Muista laittaa sitten kuvia, kun ne on Suomessa paikoillaan. Ja kiitos vaatteista, osa niistä on jo tänään päällä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että oli myös käyttöä eikä pelkästään riesaa :) nauroin just Jarin kanssa, että osa vaatteista on sellaisilta ihmisiltä, joita en edes minäkään tunne. Joo, kyllä mä laitan jokusen postauksen otsikolla paluu kotiin: ranteet auki/onneni kukkuloilla - sen näkee sitten. Todennäköisesti kuitenkin enemmän jälkimmäisen suuntaan :)

   Poista
 4. Tiedän että Pudongin puolella hotellissa Radisson Blu (Thumb Plazalla ja meidän naapurissa) on majoittunut koira, joka matkasi Shanghaista Ruotsiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti Sanna vinkistä! Konstilta sain myös hyvän vinkin service apartementista!

   Poista
 5. Kyllä tosiaankin tuntuu haikealta teidän lähtö Kiinasta vaikka ei olla ees ikinä tavattu! Tultiin vaan ekalle komennukselle samoihin aikoihin kuin te ja silloin varsinkin oli kovasti vertaistukea... Lähtöpäätös oli varmasti vaikea kaikin puolin, koen että olen itse todella onnekas, kun voin asua kahden kodin välillä suht koht säännöllisin väliajoin. Jos tietäisin, että tämä on ehdottomasti viimeinen kerta, kun muutamme Kiinaan, olisi asenne todellakin erilainen. Kuten vastasin kommenttiini omassa blogissani, olisi mukava tavata Jyväskylässä vaikkei ikinä Kiinassa nähtykään - ainakin kaukokaipuufiilistelylounaan merkeissä jos sinulla on joskus aikaa. Hyvää ja turvallista muuttoa teille! Kiitoksia kaikista Kiina-tarinoista vuosien varrella. Uskon, että olen kaikki tekstit lukenut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Kati!

   Kiitos <3!

   Ilman muuta me Jyväskylän kiinalaiset ry:llä tavataan lounaalla! Voitaisiin perustaa yhdistys ja pitää säännölliset johtokunnan kokoukset Vesilinnassa ja Kissanviiksissä :) Olisi aivan ihana saada vertaistukea niinkin läheltä.

   Ja kyllä mulla on sellainen etiäinen, että meidänkin kiinaelämämme kyllä vielä joskus tulee jatkumaan, katsotaan koska kuorma lähtee takaisin vai lähteekö koskaan. Aika näyttää!

   Samoin oma blogisi on ollut tärkeä henkireikä, meitä lähtijöitä oli silloin useita ja ensimmäiset blogitkin taisivat syntyä silloin. Yhtäkkiä samassa tilanteessa olevia olikin useita, vaikkei niitä tuntunut löytyvän silloin edes kiven alta. Shanghain suomalaistenkin keskustelupalsta oli kuollut kuin kivi. olen vaan niin huono kommentoija, vaikka seuraankin :) tMarita

   Poista
  2. Jyväskylän kiinalaiset hah. Siinäpä hyvä yhdistys, paitsi et ehkä me ollaan niin moderneja, että fb ryhmä olisi nykyaikaisempi ratkaisu...:) Tämä ei tietystikään tarkoita sitä, etteikö säännöllisiä kokouksia tulisi pitää Jyväskylän lounasravintoloissa, joiden ruoka ei muuten sitten enää maistu yhtään miltään, mutta aiheuttaa osallistujissa myötähuokailua.. "Tiedän paremmin" -tyyliin.

   Vuonna 2012 oli tosiaan jotenkin sellainen käänteentekevä vuosi kiinablogien osalta vaikken itse sinne Shanghaihin muuttanutkaan, vertaistuki oli tärkeää. Nyt kolme vuotta myöhemmin kotona xianissa oleminen on niin helppoa ja mukavaa ja kotiin Jyväskylään paluu tuntuu taas kerran todella vastenmieliseltä. Tiedän, että se helpottaa... Mut aika täällä vaan ei ole tarpeeksi. Taidatte olla jo kotona? Miten käy blogin?

   Katsellaan kalentereita heinä-elokuussa? Kesä taitaa mennä mökkeilyyn ja meillä hieman ekstramatkailuun euroopan päässä.

   Poista