Kiina-perehdytyksessämme sivusimme myös käsitettä Guanxi. Guanxilla on montakin merkitystä, mutta tämä postaus käsittelee Guanxita positiivisena verkostoitumisena. Se on ihmisten muodostama verkosto, jossa osapuolet eivät sitoudu mihinkään vaan palvelus korvataan vastapalveluksena. Guanxi on edelleen tunnusomainen piirre kiinalaiselle liike-elämälle.
Oma kokemukseni Guanxista alkoi jo ollessamme Suomessa. Olin melko epätoivoinen. Kerroin jo aikaisemmin Ellan intohimosta rytmiseen voimisteluun, jonka jatkamiseen Shanghaissa ei tuntunut löytyvän puitteita.
Kuva: Sanna Järvinen / JyVo rytminen |
Kiinassa
voimistelu on valtion toimesta organisoitua ja ns. harrasteluun ei
kannusteta, vaan toiminta tähtää lahjakkuuksien poimimiseen jo
varhaislapsuudessa ja harjoittelu on sitten totista totta heti alusta asti.
Suuren kansainvälisen yhteisön vuoksi Shanghaissakin on tarjolla paljon
pienille lapsille suunnattua liikuntatoimintaa ja jumppakerhoja. Tältä
väliltä ei kuitenkaan tuntunut löytyvän oikein mitään. Muutto ei muutenkaan ollut Ellalle se kaikkein mieluisin vaihtoehto ja rakkaasta harrastuksesta luopuminen tuntui olevan jo aivan liikaa. Itse tunsin pettäneeni lupaukseni löytää sen harjoittelupaikan vaikka kiven alta. Luotin Shanghain valtavaan kokoon. Pakkohan täällä on olla jotakin.
Päätin jossain vaiheessa etsimistäni laittaa viestiä kahdelle opiskelukaverilleni, jotka työskentelevät Suomen Voimisteluliitossa ja kysyä, löytyisikö ehkä liiton kautta jonkinlaista yhteyttä Kiinaan, vaikka kyseessä ei todellakaan ole mikään maajoukkuevoimistelija, vaan pikkutyttö, jolla on palava halu voimistella.
Tästä käynnistyi uskomaton ketju, joka kulki ystäväni kautta Kansainväliseen Voimisteluliittoon ja taas henkilökohtaisten suhteiden myötä Kiinan Voimisteluliittoon ja sieltä lopulta Shanghaihin. Eilen sain yhteyshenkilön nimen ja puhelinnumeron. Tämän päiväisen puhelinkeskustelun jälkeen alkaa viimein näkyä valoa tunnelin päässä.
Olen siis lukuisia vastapalveluksia velkaa!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti