perjantai 28. syyskuuta 2012

Kulttuurishokkia ja koti-ikävää

Meillä on ollut hieman takkuinen viikko! En tiedä onko meihin iskenyt se kuuluisa kulttuurishokki vai aiheuttikohan viime viikonlopun vierailu ja saadut tuliaiset koti-ikävän?

Pienetkin asiat ovat ärsyttäneet, aivan ylivoimaisena ykkösenä se, etteivät tavaramme Suomesta ole vieläkään saapuneet. Ne ovat kyllä Shanghaissa, mutta papereita leimataan ja taas pitää skannata joku sivu passista ja lähettää tulliin, koska "sorry, we forgetted this issue, very sorry we forget". Tämä rassaa niin meitä aikuisia kuin lapsiakin, joiden huoneet kumisevat tyhjyyttään ja Saariston Lapset -DVD on kulunut suunnilleen puhki paremman viihteen puutteessa. Kavereitakaan ei oikein viitsi kutsua kylään, kun meillä ei ole kauheasti tekemistä. Pahaa pelkään, että ensi viikolla, kun Kiina pysähtyy syyslomalle, asia ei etene yhtään mihinkään. Luultavasti leimaaja on lomalla kuten kaikki muutkin.  Olen muutaman kerran miettinyt, miten olisimme kestäneet tämän ajan, jos olisimme esimerkiksi lähettäneet huonekalut Suomesta.

Lisäksi se, ettei välillä mikään tunnu sujuvan ensimmäisellä yrityksellä, aiheuttaa kiukkua. This is China, kyllä, mutta välillä tekisi mieli huutaa ja kovaa. Pyydät maksun euroina, se maksetaan rämpylöinä. Pyydät maksun rämpylöinä, se maksetaan euroina. Matkalaskuun ei riitä normaali kassakuitti, vaan erilliseltä tiskiltä haetaan (luonnollisesti leimattu) lappu, eli Fabio, jossa sama asia on kerrottu vähän eri muodossa. Muistelen, että ollessani kesätöissä joskus 80-luvulla Suomessakin kirjoitettiin ns. Paragon-kuitteja. Tämä on hieman sama asia. Koska alkuhässäkässä jokunen Fabio jäi pyytämättä, seisoo kasa laskuja odottamassa että saamme Fabiot tavalla tai toisella järjestykseen.


Lapset ovat olleet selkeästi väsyneitä kouluun. Se on täysin ymmärrettävää. Vieraan kielen lisäksi koko systeemi on aikalailla erilainen kuin Suomessa. Me aikuisetkaan emme usein oikein ymmärrä sitä, mitä tehtävässä pitäisi tehdä, joten ei ihme ettei se aukene lapsillekaan. Toisaalta, opettajat ovat mielettömän kannustavia ja aina kun olen asioista kyselleet, on viesti ollut että älä huolehdi, he pärjäävät hienosti ja ensimmäisten kuukausien tärkein päämäärä on kielitaito. Ensi viikon loma tulee tarpeeseen!


Ehkä ruispalat aiheuttivat myös lasten makuhermoissa jonkinlaisen koti-ikävän. Tällä viikolla juusto on ollut pahaa, margariini on ollut pahaa, kinkku on ollut pahaa, mehu on ollut pahaa :) Mutta hei, tässäkin näkyy jo valonpilkahduksia: Eilinen pasta oli tosi hyvää!

Ja koska asioilla on tapana järjestyä, alkoi viikko muutenkin parantua loppua kohden. Meillä on nyt puutarhanhoito! Kuinka monta reissua heitinkään alueemme toimistoon hoitamaan asiaa ja kuinka monta kertaa se luvattiinkaan hoitaa! Mutta nyt he ovat täällä.

 

Pahasti rappiolle päässyt pihamme saa kaipamaansa huoltoa! Laskin nopeasti ainakin seitsemän ahkeraa kiinalaista nyppimässä rikkaruohoja käsityönä.


Lisäksi eilen illalla palatessamme Emilian kanssa Mercedes-Benz -hallilta luisteluharkoista, kaupungin kaunis puoli sai meidät hyvälle tuulelle.

Shanghaissa näkee todella usein leijoja aivan mielettömän korkealla! Ekaa kertaa täällä käydessämme ja leijat nähdessämme luulimme niiden karanneen, mutta eivät ne ole.  Eilen jäimme ihastelemaan taas kerran taivaalla näkyvää valoilmiötä (ja mukana oli tietenkin vain kännykkä, joka sai toimittaa kameran virkaa).


Leijoja lennätetään Pudongin Expo-alueella, siellä on kai riittävästi aukeaa tilaa, jota ei muuten Shanghaissa niin kauheasti löydy. Juuri lähtiessämme hallilta, yksi leija laskeutui alas ja tajusimme niiden valtavan koon. Leijat ovat aikuisen miehen kokoisia ja iltaisin varustettu värikkäillä valoilla. Nyt jos koskaan olisi ollut mukavaa omistaa kunnon kamera ja pitää se vieläpä mukana kaupungilla kulkiessa! Mutta ehkä tästä saa jonkinlaisen mielikuvan.
 

Mukavaa viikonloppua!

5 kommenttia:

 1. Tsemppiä sinne koti-ikävän taltutteluun. Ehkäpä lapset voisivat tulla vaikka meille leikkimään. Eihän meilläkään hirveästi ole leluja, kun tavarat seisovat siellä samaisessa tullissa teidän tavaroiden kanssa, mutta meillä on ehkä eri leluja ja videoita. Ja XBOX!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia! Jotenkin naurattaa, kun kaikkialla sanotaan kulttuurishokin iskevän kuukauden päästä muutosta ja tämä kökköviikko osui juuri siihen saumaan :) Onneksi kypysttävät asiat ovat varsin pieniä!

   Onko teillä lomasuunnitelmia? Me käymme ensi viikolla varmaan useammankin kerran Pudongissa, mm. kennelissä (jep, jep) ;)

   Poista
  2. S lähtee Taiwaniin Su-Ke, joten se aika ollaan täällä päin. Tulisitteko käymään? Kahvinkeitintä ei edelleenkään ole, mutta colaa löytyy kofeiininhimoon.

   Vai kenneliin ;) Joko on karvaturri tilattu vai vastako menette tekemään valintaa?

   Poista
 2. Suloiset lapset! Paljon terveisiä sinne. Ahkerasti seuraamme elämäänne ja kikatamme edesottamuksianne. Tämä blogi on ihan huippujuttu. Minä mietin, miten helppoa olisi tottua siihen, että joku siivoaa ja tekee puutarhatyöt, vaikka jälkimmäisistä nautinkin, mutta miten sitä tottuu takaisin siihen, että ne taas ovatkin omalla kontolla:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mervi, terkkuja myös sinne!

   oikeastaan kommenttisi myötä tulin ajatelleeksi, kuinka hassua oikeastaan on hankkia puutarhanhoito. Se on täällä niin itsestäänselvyys ja ei meillä ole minkäänlaisia välineitä hoitaa tuota pihaa vaikka jostain ihme syystä haluaisimme.

   On pitkä juttu selittää se, jota itsekin tänne lähtiessä äimistelin ja oudoksuin, kuinka muka kodinhoitoapu on pakollista jos olet "kotirouva". Ruokakaupassa käyntiin voi varata 4 h aikaa, koska kaikkea ei saa yhdestä paikasta ja ruuhkat ovat valtavat. Tunti on täällä Suomen 30 min.

   Meillä on tulikoe, Back to the past, ensi viikolla. Ei Ayi:a, ei kuskia. Kääääk!

   Poista