perjantai 28. syyskuuta 2012

Century Star Skating Club

Lupasin kirjoitella myös luistelun etsimisestä ja löytämisestä, joten tässäpä tulee.

Uskoin sen olevan hankalampaa, vaikka Kiinalla näissä taitolajeissa melko kunniakkaat perinteet onkin. Googlettamalla löysin monen mutkan takaa Century Star Skating Clubin. Pääsin niin pitkälle, että tiesin sen toimivan Pudongissa, Shanghain World Expo -alueella sijaitsevassa Mercedes-Benz Arenassa. Kaikki informaatio oli tietenkin kiinaksi ja sellaisessa muodossa, ettei Google Translatekaan oikein auttanut. Annoin asian olla, koska koimme hallin olevan kaukana.

Joskus järkevät neuvot tulevat lähempää kuin arvaakaan. Mies kysyi, olenko etsinyt jääkiekkoa? No en ollut. Siellä missä on jääkiekkoa, on myös jäähalleja ja Kiinassa jääkiekko on aika suosittu urheilulaji. Heti alkuun löytyi jääkiekkoseura Shanghai Thunderbirds, joka harjoittelee suhteellisen lähellä meitä, Songjiang yliopistolla. Jos joku sattuu etsimään jääkiekkoa, tässä on hyvä vaihtoehto Puxin puolella. Sieltä en kuitenkaan ehtinyt taitoluistelua edes etsiä, koska ratkaisu löytyi seuraavana päivänä.

Jälleen kerran kontaktien kautta löysin suomalaisen perheen, jonka tytär taitoluistelee. He olivat tehneet pitkällisen selvitystyön yrityksen ja erehdyksen kautta ja suunnistimme heidän vinkkinsä tuloksena lopulta kuitenkin Mercedes-Benz -Arenalle. Sieltä löytyivät venäläiset Vasili ja Elena, jotka testiluistelun kautta hyväksyivät Emilian valmennukseensa. Ei sillä, että taso olisi jotenkin kauhean korkea, mutta kahden ihmisen aika on rajallinen.


Kaukalo hallissa ei ole ns. täysimittainen ja se on erotettu 1/3 jääkiekolle. Loput 2/3 on varattu mailattomalle luistelulle, joka tarkoittaa sitä, että luistelemaan on pääsy kenellä tahansa pääsymaksun maksavalla, erillisiä vuoroja ei ole.


Seassa on siis myös tällaisia suloisia taaperoita, joita taitoluistelijat sitten väistelevät.

Emilialla on nyt takanaan 4 tuntia Vasilin kanssa ja jo niiden perusteella voi sanoa, että tämä valmentaja kyllä osaa hommansa. Työnjaossa Vasili on erikoistunut hyppyihin ja perusluisteluun, Elena perusluisteluun, askeleisiin ja piruetteihin. Harjoittelu tapahtuu yksityistunteina tai korkeintaan kahden luistelijan ryhmässä, mikä onkin oikeastaan ainoa vaihtoehto näissä olosuhteissa.
Harjoittelu alkoi ihan perusteista, luisteluasennon korjaamisesta, käsien käytöstä ja liu'usta. Tänään päästiin jo hyppyihin, joissa kuulemma työtä riittää.

Emilia on Suomessa tottunut häntä jo pienestä valmentaneeseen, lempeään mutta myös taitavaan Wilmaan, joten Vasilin venäläinen temperamentti ja kuri oli ensimmäisen tunnin jälkeen melkoinen shokki. Tunnin jälkeen saimme oppitunnin siitä, kuinka luistimet pitää solmia. Vasililla on myös tapana ylinäytellä virheitä, joita luistelija tekee. "Your hands are like Monster's hands". Kuitenkin myös positiivinen palaute on samalla tavalla ylitsevuotavaa ja palkitsevaa ja sitä tulee jokaisella tunnilla. Mukavaa on myös näin vanhempana (ja vajavaisen kielitaidon omaavan lapsen tulkkina) saada jokaisen tunnin jälkeen melko yksityiskohtainen selostus siitä miten homma meni.

Meiltä on hallille n. tunnin matka suuntaansa, paluumatkalla yleensä vähän vähemmän, koska ruuhka helpottaa. 40 minuuttia taitaa olla ennätys. Vähän kuin lähtisi Hämeenlinnasta Hartwall Areenalle. Alamme kuitenkin jo tottua tähän, että kaikkialle meneminen kestää. Ajattelin, ettei luistelu voi välimatkan vuoksi toteutua pidemmän päälle. Ehkä näin käykin, ei sitä koskaan tiedä ja se on täysin Emilian päätettävissä. Jos homma käy liian raskaaksi, se loppuu. Nyt kuitenkin motivaatio näyttäisi olevan huipussaan ja ihan hämmästyttävästi voimia riittää raskaan koulupäivän jälkeen lähteä jäälle. Ehkä on pakko uskoa heitä, jotka sanovat, ettei jäästä koskaan pääse eroon, kun siihen kerran rakastuu :) Itse en kuulu heihin. Osaan hädin tuskin sirklata takaperin. En ymmärrä mistä taitoluistelija perheeseemme eksyi!


Tuolta muuten löytyy myös junnukiekkoa. Onneksi Eero ei ole yhtään kallellaan lätkään. En ehkä jaksaisi toista jääurheilijaa perheeseen :)


Lohdullista muuten huomata, että myös täällä näköjään koko perhe pikkusisaruksineen "sitoutetaan" hallilla notkumiseen jo varhaisessa vaiheessa. Etuna moneen suomalaiseen jäähalliin, täällä kioskilta saa jäätelöä aina kun halli on avoinna (lahjonta, kiristys ja uhkailu - you know!).

Jotta edistäisin luistelua ihan kansanterveydellisistä ja kasvatuksellisista syistäkin, en vain luisteluvalmennuksen näkökulmasta, oikein hyvä katsaus Shanghain jäähallitarjontaan löytyy Timeout Shanghai - sivustolta. 

Näihin kuviin ja näihin tunnelmiin!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti