Kuten olen jo monta kertaa aikaisemminkin sanonut, Shanghaissa on valtavasti hyviä kansainvälisiä kouluja. Koulun valinnassa kannattaa, jos vain mahdollista, ottaa huomioon sen etäisyys valitusta asuinalueesta. Ja toisaalta, asuinalue kannattaa valita koulun lähistöltä. Ja toisaalta, nämä molemmat kannattaa valita järkevältä etäisyydeltä työssä käyvän työpaikasta (jos molemmat vanhemmat käyvät töissä, tietenkin kompromissi).
Tärkeimpiä "sääntöjä" ovat:
1) Jos liikut ruuhkan aikaan, älä valitse asuntoa työpaikasta/koulusta niin, että joudut ylittamään/alittamaan joen.
2) Taksit eivät käytä maksullisia moottoriteitä, jotka taas matkustusajassa lyhentävät matkaa paljon. Eli jos liikut taksilla, älä laske aikaa moottoriteiden varaan.
3) Metro on nopea vain, jos linjalla ei ole tolkuttomasti pysäkkejä, joissa jokaisessa aikaa kuluu ainakin 2 minuuttia. Meiltä pääsee lievässäkin ruuhkassa autolla nopeammin keskustaan kuin metrolla.
4) Selvitä se, kuinka monen mutkan kautta lasten koulubussi kulkee omalle asuinalueelle. Autolla mitattu, ei ruuhka-aikaan laskettu 20 minuutin etäisyys asuinalueelle koululta kasvaa helposti tunniksi, jos koulubussi pysähtyy useammalla compoundilla mennessä/tullessa. Pitkien koulupäivien ja isompien lasten harrastusten kuormaan jokainen 10 minuuttinen ekstraa on liikaa.
Me haarukoimme ensin miehen työn ja paljon matkustamisen kannalta järkevän sijainnin asumiselle. Se sijoittui Hongqiaon lentokentän ja ulosmenoteiden tuntumaan. Tässä alueella oli monta hyvää koulua, joista valinnan teimme lopulta British International School of Shanghain (BISS) ja Western International School of Shanghain (WISS) välillä.
Miksi sitten valintamme osui WISS:n? Intuitiolla! Jotenkin vaan vastaanotto oli lämmin ja koulutilat mukavat ja modernit. Ekstraa ehkä erään opettajan perusteellinen esitelmä omasta luokastaan ja ummikko-opilaiden edistymisestä. Ensimmäisen kouluvuoden perusteella lasten kertoman mukaan kyseessä on koulun kamalin (=eniten kuria pitävä) opettaja.Kyseinen ope ei ole opettanut yhtäkään lapsistamme, mutta olemme olleet kovin tyytyväisiä kouluun.
Täksi vuodeksi valmistui uusi rakennus, jonne siirtyi koko Primary Schoolin opetus. Kuvani on otettu tutustumispäivänä, jolloin kaikki oli vielä hieman kesken, kiinalaiseen tyyliin.
Lastentarha, eli Early Years Building on entisellään, omassa rauhassaan.
Uusi rakennus valmistui tänä syksynä ja sinne siirtyi koko Primary School.
Uudessa rakennuksessa aina 2 luokka-astetta on samalla käytävällä, tilat ovat väljät ja raikkaat. Luokkahuoneet ovat todella tilavia. Secondary school sai vanhasta päärakennuksesta omat tilat ja samalla mm. kiina, musiikki, kuvaamataito jne. saivat enemmän tilaa.
Uudessa jumppasalissa on mm. kiipeilyseinä. Vanhasta salista kunnostetaan ymmärtääkseni auditorio/teatteri.
Uudessa rakennuksessa on myös uusi uimahalli, joka on vieä hieman kesken. Vanha uima-allas on matala ja säilyy lastentarhan ja alaluokkien käytössä, tämä uusi on kilpauimarien käytössä-.
WISS:ssä on oma uimajoukkue sekä jalkapallojoukkueita eri ikäryhmille, niihin pitää hakea erikseen testien kautta.
Kaikki muu iltapäivätoiminta on vapaaehtoista ja suuremmaksi osaksi maksutonta. Kerhoja on origamista lautapelien kautta käsitöihin ja maksullisissa urheiluklubeissa taistelulajeista joogaan ja voimisteluun.
Uutta tänä vuonna on WISS Shop, josta voi ostaa koulupukuihin tarvittavia vaatteita. Tänä vuonna jokaiselle oppilaalle on myönnetty myös RMB 2000 allowance koulupukuihin, mikä on mainio juttu. Lapset voivat myös itse hakea kaupasta tilille tarvittavia vaatteita, mikä helpottaa elämää melkoisesti.
Olen todella tyytyväinen tähän koulupukukäytäntöön, kaikilla on samat vaatteet, ei tarvitse miettiä asiaa. Lukioluokilla saa olla omat vaatteet, mutta säännöt ovat tiukat: Ei lävistyksiä, ei napanäkyy paitoja, ei varvastossuja, ei tatuointeja, ei minihameita, ei spaghettiolkaimia, ei tank-toppeja jne.
Bussikuljetukset on isoimmille compoundeille järjestetty myös koulupäivän jälkeisistä aktiviteeteistä.
Opetuksessa olen pitänyt todella positiivisena asiana sitä, että kaikki lapset opiskelevat kiinaa yhden oppitunnin päivässä. Joissain kansainvälisissä kouluissa lapset, jotka tarvitsevat EAL-opetusta (english as an additional language) eivät opiskele kiinaa alussa ollenkaan, vaan keskittyvät englannin oppimiseen. Mielestäni meillä lapset ovat omaksuneet loistavan englannin tietenkin EAL-opetuksen ansiosta, mutta myös ihan normaalina luokkatyöskentelynä. Upeaa on se, että he kaikki osaavat vuoden jälkeen myös auttavasti kiinaa, sekä merkkeinä että puhuttuna.
Jos joutuisin nyt kouluvalinnan eteen, valintamme luultavasti olisi edelleen WISS kaikista muista hyvistä kansainvälisistä kouluista.
Hienolta näyttää uudessa koulussa, joskin hienolta siellä näytti jo ennenkin.
VastaaPoistaPrevisitillä kävimme tutustumassa WISSissä ja se oli erittäin vahva ehdokas myös meillä. Lopulta tuo joen ylitys ratkaisi valintamme SCISin hyväksi.