lauantai 30. marraskuuta 2013

Nappikauppaa


 

Kaikkeen sitä ihminen joutuu kun Kiinaan muuttaa! Esimerkiksi tilanteeseen, että ompelutaidoton ja varsinkin -haluton, kiertelee hullun lailla ympäri Shanghaita metsästäen kankaita, nippeleitä ja nappeleita, ompelijoita toteuttamaan suuren vision, jota ei kuitenkaan saa paperille. Saati että ymmärtäisi millaisia kankaita ja kuinka paljon tarvitaan. Säästän tähän painajaiseen johtaneen projektin esittelyn tuonnemmaksi, se on tarina sinänsä. Mutta joo, liittyy jäällä tarvittavaan vaatteeseen ja sen teettämiseen.

Shanghain suuri ristiriita on siinä, että täältä saa varmaan ihan mitä tahansa, teetettynä tai valmiina. Kunhan vain tietäisi mistä etsiä. Ja kunhan osaisi vielä selittää mitä haluaa. Ja löytäisi sinne vielä uudestaankin. Siksi me ulkomaalaiset keräämme osoitekortteja kansioihimme ja hyvän paikan löytäessämme otamme niitä samalla kymmenen kappaletta, myös kavereille jaettavaksi. Sitten ne kaverit menevät ja jakavat kymmenen korttia omille kavereilleen ja kohta paikka ei olekaan enää niin hyvä. Suorastaan pelästyin Lujiabang Lu:lla (räätälimarkkinoilla) viime viikolla,  kun kaksi eri myyjää puhui sujuvaa suomea! Ai kamala, kohta tämä on kuin joku Kanaria.

Eilen missionani oli löytää paikka joka myy strasseja. Emilian luistelukaverin äiti (se uudempi, ei hän, joka tietää kaikki paikat) oli törmännyt sattumalta kävellessään ympäriinsä paikkaan, jossa myydään strasseja ja halvalla. Vahinko vain, että hän on niin uusi, ettei tullut ottaneeksi edes yhtä korttia matkaan. Ohjeena oli, että Yuyuan Gardenin metropysäkiltä 10 min kävelymatka johonkin suuntaan, jonkin puiston läpi. Iso valkoinen talo.

Kartalta löytyi sopivankuuloinen ja sopivalla suunnalla sijaitseva kohde, jonka Andy luonnollisesti tiesi: Shanghai ShiLiuPu Clothing Material Market. Paikka näyttikin lupaavalta! Paikka osoittautui kuitenkin taas yhdeksi räätälimarkkinaksi. Mutta täällä myytiin kankaita ja paljon!

Jos joku nyt etsii liukuvärjättyä sifonkia, niin täältä löytyy... Itse sattuneesta syystä ajattelin ehkä tarvitsevani.


Pitsiä on joka lähtöön. En koskaan tajua mittasuhteita siihen, mitä johonkin vaatteeseen tarvitaan, ostin varuiksi metrin. Kankaat leikataan surutta pitkin lattiaa ja ronskilla otteella.


Paikka ei todellakaan ole niin siisti kuin esim. Lujiabang Lu, mutta täällä näkyikin enemmän kiinalaisia. Kankaita on kolmessa kerroksessa, kashmirista trikoon kautta silkkiin. Kaikkea sai myös teetettyä, hintataso jäi siinä hässäkässä tarkistamatta. Mutta epäilen sen olevan aikalailla edullisempi kuin Lujiabang Lu:lla. Ja ainakin mallikappaleet olivat mallikkaita.


Sitten monien sattumien summana, mahdollinen puvun ompelija sattui soittamaan samalla hetkellä Andylle sopiakseen perjantaiksi tapaamista liikkeeseensä sen hemmetin puvun teettämiseksi. Kuinka ollakaan, hän asui aivan tämän markkinan naapurissa ja kävimme sitten autossa pikaisen neuvottelun aikataulusta ja hinnasta ynnämuusta. Ja hän osasikin neuvoa meidät strassien valkoiseen taloon ja vieläpä ohjeistaa oikean hintatason.

Ja tämähän olikin oikea ompelijoiden taivas, jos nyt mitään siitä ymmärrän ;)

vetoketjuja.... 


nauhoja..


pitsinauhoja..nappeja...

  

lankoja jokaiseen tarpeeseen...

 

 turkiksia...


" What Does the Fox Say?"


 Ja minä kävin sentään pikaisesti vain ensimmäisessä kerroksessa. Enkä tässä luetellut edes puolta siitä, mitä sieltä löytyy.

Ja myös niitä strasseja!


Yleissivistyksenä mainittakoon, että mm- kilpatanssin, rytmisen voimistelun ja taitoluistelun (yms.) puvuissa käytetyt strassit myydään usein "grosseina": 1 grossi strasseja = 144 kpl. Näytin erästä Ellan voimistelupukua, jossa on ihan sikana Swarovskin strasseja ja kysyin vastaavia. Löytyi. En osaa sanoa, olivatko ostamani Swarovskeja vai eivät, mutta kotona niitä noiden pukujen vastaaviin verratessani en huomannut niitä ainakaan huonommiksi, ne "sädehtivät" vähintään yhtä paljon ja näyttivät samoilta. Hankin aluksi yhden grossin tavallisia kirkkaita strasseja (halkaisija 4 mm) ja yhteensä yhden grossin isompia vaaleanpunaisia sekä kirkkaita 6 mm strasseja. Maksoin niistä 150 RMB (n. 18 €) ja penniäkään ei ollut tinkimisen varaa. Nämä olivat silittämällä kiinnitettävää mallia. (hotfix?). Vertasin huvikseni suomalaisten nettikauppojen hintaan ja pääsin ehkä vähän halvemmalla, mutta vaivaa näin tajuttomasti :) Ei siis vielä välitysbisneksen arvoista homaa. Tosin olen varma, että kun ostos kohoaa kymmeneen grossiin ja yli, hintakin tippuu roimasti. Tämä oli tällaista verryttelyä! Vähän heikompilaatuisia olisi saanut huomattavasti, huomattavasti halvemmalla. Kuka tarvitsee strasseja Suomessa ;) ?

Räätäli- ja kangasmarkkinoiden osoite:


 Tilpehöörikaupan osoite:


Ihan englannilla näissä ei pärjää, mutta auttavalla kiinan ja englannin sekoituksella ja laskimen kanssa kyllä!

Huomenna Suomi-koulun joulujuhla sekä Eeron synttärikutsut, kiireesti nukkumaan. Leipuri Hiivan leipomuksetkin ovat valmiina, kehumista niissä ei ole. Onneksi äiti leipoi pullat pakkaseen jo viikonloppuna :) Kiitos!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti