Mieheni ei ole mikään matkailun takia matkustaja, niitä matkapäiviä kun kertyy se 150 vuodessa ihan muutenkin. Hänellä on kuitenkin muutamia kohteita, jotka ovat sitä "pakko nähdä" -osastoa. Se, että häämatka joskus vuonna yksi ja kaksi suuntautui Australiaan, ei ollut sattuma.
Joskus vuosia sitten, paljon ennen kuin Kiinaelämämme alkoi, tulivat puheeksi terrakottasotilaat. En ollut koskaan kuullutkaan.
Nyt kun Kiinassa ollaan, onhan tämä aivan pakko käydä katsomassa.
Yhdistyneen Kiinan ensimmäinen keisari Qin Shi Huang ( 259-210 eaa) toivoi, että hänen kuolemansa jälkeen hän voisi valloittaa maailman tai edes Kiinan uudelleen ja tarvitsi tietenkin armeijan turvaamaan selustaansa. Hän määräsi jopa 700.000 työntekijää luomaan yli 8.000 savesta rakennettua sotilasta, hevosta ja vaunua turvaamaan tämän uuden elämänsä. Työ kesti yli 8 vuotta. Qin Shi Huang kuoli vain 39-vuotiaana, hänen hautaansa peittää pyramidin muotoinen vuori. Hautaa ei ole tähän mennessä avattu.
Vuonna 1974 maanviljelijä löysi sotilaiden rauniot etsiessään kaivon paikkaa. Perimätiedon mukaan sotilaat löydettiin jo paljon aikaisemmin, mutta taikausko esti kertomasta löydöstä viranomaisille ja yhteisö pysyi hiljaa. Nämä viljelijät kuitenkin toivat löytämänsä savisen pään julkisuuteen ja siitä alkoi yksi maailman mittavimmista arkeologisista kaivauksista, joka jatkuu edelleen.
Tämä on ehkä yksi vaikuttavammista paikoista joissa olen ikinä käynyt, eivätkä kuvani taatusti tee asialle oikeutta. Kiinan muurilla oli hienoa, mutta koska siitä on niin paljon kuvia ja muuta, tuli vähän sellainen olo, että ok, tässä se nyt on, näyttää samalta kuin kuvissa. Kuin joku Eiffel tai Big Ben.
Tätä en jotenkin osannut odottaa. Terrakottamuseo on jaettu kolmelle kentälle, joista ykkönen on isoin
Tämä on se löytäpaikka. Sotilaat on jaettu käytäviin tietyllä logiikalla.
Edessä olivat he, jotka uhrasivat henkensä ensimmäisenä vihollisen hyökätessä.
jokainen sotilas on oma yksilönsä mm. erilaisine kasvonpiirteineen. Sotilaat ovat onttoja ja ne on tehty "makkaratekniikalla" savesta, eli rakennettu kerros kerrokselta savipötköistä.
Kaivaukset alueella jatkuvat edelleen, vain murto-osastoilaista on saatu kaivettua ja koottua.
Palaset kootaan "sotilassairaalaan", jossa ne kootaan pala palalta alkuperäisiksi niin hyvin kuin pystytään.
(Kuva otettu kuvasta museossa) |
Alunperin jokainen sotilas oli paitsi yksilöllinen ulkomuodoltaan, myös väritetty. Kun kaivauksiin ryhdyttiin, värit haihtuivat ilman vaikutuksesta nopeasti. Vain joitakin yksilöitä pystyttiin pelastamaan ilmatiiviisiin laatikoihin.
National Geographic on tehnyt kuvan, jolta terrakotta-armeijan uskotaan näyttäneen.
Kuva: National Geographic |
Kolmoskenttä on pienin ja siellä uskotaan sijaitsevan johtoportaan sotilaita.
Ja heppoja...
Tällaisista paloista (ja paljon pienemmistä murusista) sotilaat on koottu uudelleen.
Muutamia yksilöitä on säilötty ilmatiiviisiin laatikoihin. Tässä sotilaassa näkyy paitsi väritys, myös hiusten ja kengänpohjien yksilöllinen kuviointi. Ja näitä on siis 8.000 erilaista.
Toinen kohteemme oli Banpu-ihmisten kylä 6000 vuotta sitten. Terrakottien jälkeen kuumana päivänä tämä jäi ehkä hieman taka-alalle, mutta oli silti upea kokemus. Oppaamme Julien mukaan kylä löydettiin ihan sattumalta 1950-luvulla. Rakennusten arkkitehtuuri noudattelee samaa kaavaa
Kuolleet lapset laitettiin ruukkuihin ja sijoitettiin lähelle taloa. Pikkuisen kaameaa.
Muut vainajat haudattiin maahan ja heille laitettiin mukaan ruukuissa tarvittavaa ravintia jne.
Hui. Tämän jälkeen olimme valmiita takaisin hotellille testaamaan allasta ja etsimään illan ruokapaikkaa.
Hienoja kuvia ja paljon tietoa! Kammottavaa kyllä tuo kuolleiden lasten juttu, mutta todella kiinnostavaa. Pitääpä itse lähteä kokeilemaan käydä katsomassa Terrakotta sotilaita.:D
VastaaPoista