maanantai 3. syyskuuta 2012

Ruokaostoksilla

Alan pikkuhiljaa hahmottaa mitä mistäkin kannataa täällä meidän kotikulmillamme ostaa. Edelleen ruokaostoksilla käyminen vie tolkuttomasti aikaa, koska tavaroiden löytäminen ja vaihtoehdoista valitseminen on työlästä. Harhaostoksiakin on tullut muutamia: itse ostin vaatekaappiin tarkoittetuja "ilmanraikastimia", jotka osoittautuvat niin kauhean hajuisiksi että ne oli pakko heittää suoraan roskikseen, mies taas osti kiireessä suolana jotakin omituista glutamaattia, jonka käyttötarkoitusta en lähtenyt selvittämään vaan sekin sai mennä.

Sain muilta suomalaisilta vinkin, että City Shopeissa on edullisemmat ja paremmat (orgaaniset) vihannekset kuin Carrefourissa. Niinpä suuntasin tänään ensimmäistä kertaa sinne ja haalin ison kasan vihanneksia ja hedelmiä.


Jos haluaa ja oikein nirsoilee, pystyy täällä syömään oikeastaan ihan samalla tavalla kuin kotonakin. Toki valikoima länsimaisissa elintarvikkeissa on suppeampi ja aika hintava. Lisäksi light-tuotteita ei oikein tunneta eikä täällä varsinaisesti juustoilla herkutella - ne ovat aika kalliita ja valikoima on aika niukka, joskin City Shopista saa näköjään haalittua ihan kunnon juustotarjottimenkin kasaan jos sellaista kaipaa.

Joillekin tutuille jutuille on ollut pakko antaa periksi :)


Eksotiikan nälkää ei tarvitse lähteä tyydyttämään paikallisille toreille, ihan Carrefourin "basaari-osasto" tarjoaa näin alkuun mm. valikoiman kuivattua kalaa kaikissa muodoissa.



Olen aina ulkomailla ihaillut tuoreen kalan ja muiden merenelävien valikoimaa, eikä se petä täälläkään.  Halutessaan päivälliskalan voi valita altaasta polskimasta!


Toistaiseksi olemme pysytelleet aika tylsästi ihan tutuissa ja turvallisissa ruoissa, lapsilla on kulttuurishokkia ihan riittävästi muutenkin, lievittäköön makaronilaatikko ja uunibroileri sitä näin alkuun. Tosin koin broilerin valmistuksessa pienen shokin, kun siististi pakettiin sullottua lintua huuhdellessani esiin retkahtikin pää ja jalat.


Veden kantamiseen supermarketista hyydyimme parissa päivässä ja nyt saamme näppärästi veden kotiin jättipulloissa ja lisää tulee puhelinsoitolla saman päivän aikana. Urhea pieni ukko polkee polkupyörällä tavarakärryssä iso pino jättimäisiä pulloja ja kerää samalla kierroksella tyhjät pullot takaisin kiertoon.

6 kommenttia:

  1. Sinähän olet jo ihan sinut tämän ruokailun kanssa. Minulle se tuottaa vaikeuksia, mitään ei löydä. Ruuan turvallisuus myös mietityttää. Ei niinkään itseni puolesta, mutta lapsille ei viitsisi syöttää hormonilihaa tai melamiinia... Se ja tietysti länsimaisten ruokatarvikkeiden puute ja kalleus ahdistaa ;) Taidanpa ottaa sinut ostoksille mukaan! Jospa saat tuon positiivisen asenteen tartutettua minuun.

    VastaaPoista
  2. Moi Mia,

    No ei voi sanoa että olisin ihan sinut, kyllä se tuskaa ja harmaita hiuksia aiheuttaa yhä edelleen. Ekan viikon olin aivan ihmeissäni ja ensimmäisen päivän supermarketreissulla menin ihan lukkoon enkä ostanut oikein mitään. Asiaa ei auttanut se, että mukana hillui kolme väsynyttä lasta ja väsynyt mies ja itsekin väsyneenä ei oikein osannut keskittyä. Silloin ajattelin ettei tästä tule mitään!

    Vihannekset yritän ostaa orgaanisena - ainakin ajatus niiden orgaanisuudesta helpottaa ;) ja hedelmät aina kuorittavia. Rouvat compundillamme vinkkasivat jostain vinegar-huuhtelusta ei-kuorittavien vihannesten kohdalla, mutta en ihan ehkä sisäistänyt miten sen vinegarin maun saa niistä pois...

    Maitohyllyllä kyyläsin mitä muut länsimaiset ostaa ja ostin samaa. Noi maitotuotteet ja vihannekset huoletti ensin eniten. Jugurtit ostan "tuontihyllystä".

    Samoin lihaa olen ostanut import-osastolta, liekö se sitten sen parempaa, mutta tuntuu turvallisemmalta. Eurooppakaupasta sai mm. australialaista jauhelihaa, toki hintakin oli sitten melkoinen.

    Tapaan tänään kaffeilla compundin naiset, ehkä valaistun vielä lisää näistä ruokaostoksista. Haluaisin niin löytää hyvän leipäkaupan josta saisi muutakin kuin "pullaleipää" tai supersäilyvää "kokojyvätoastia". Ja lapsille jotain hyvää luonnonjugurttia....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä monet on ostaneet jogurttikoneita ja tekevät itse jogurtin. Kuuemma hyvä vaihtohto ja ajattelin itsekin kokeilla. Tässä meidän lähellä on kuulemma leipomo, josta saa hapanleipää ja karjalanpiirakoita ;D Täytyy kydä kokeilemassa!

      Piti vielä kysymäni noista kosteidenpoistajista, että mikä väri on hyvän hajuinen. Minusta tuo vaaleanpunainen haisee pahalle...

      Poista
  3. Mia, Jogurttikone voisikin olla hyvä ratkaisu! Ja jos löydät karjalanpiirakkakaupan, teen säännöllisiä excursioita Pudongiin, Eero on karjalanpiirakka-addikti.

    Itse ostin tuoksuttomia "Swallow" merkkisiä purkkeja, vihreä kansi ja ostin niille kaveriksi vahvasti sitruunantuoksuisia ilmanraikastimia, joissa on sellaisia geelimäisiä kuulia sisällä (läpinäkyvä purkki ja keltainen kansi). Tuntuu toimivalta ja tuoksuu enemmän peuaineelle kuin ilmaraikastimelle. Vaaleanpunaisissa oli joku liljantuoksu valmiina, ostin itsekin niitä vahingossa. Meillä inhottavasti osa keittiön kaapeista ja laatikoista haisee ummehtuneelle vaikka niitä nuuhkin keväällä käydessämme ja silloin oli ok. -Marita-

    VastaaPoista
  4. Suosittelen lämpimästi jogurttikoneen ostamista. Sitä omaa jogurttia kun voi käyttää siemenenä noin kuukauden, joten säästyy siltä maustamattoman metsästykseltä viikottain.

    Itse tykkään kovasti Pinesistä ( Pudongin puolella, siinä rakennuksessa on myös Decatlon, carrefour vieressä, käydäänkin usein näissä kaikissa kolmessa, huahailuullakin on pines). Pinesissä on hyvät leivät, ja edullisetkin. Yksi iso leipä maksaa esim. 8 rmb, sellainen joka city shopissa olisi 35rmb. Siellä lähes kaikki tavara, city chopin tapaan, on tuontia.

    Suhtautuisin aika skeptisesti lihan/vihannesten ekologisuuteen, niistä kun ei koskaan tiedä. Ehkä enemminkin just niin, että ostaisi hyvää laatua. Itse säästyn onneksi kasvissyöjänä noilta lihapohdinnoilta. Mutta toisaalta, pakko sitä on johonkin uskoa, ja ehkä sitten ainakin ostaa itselle sen hyvän omantunnon (mä teen sitä täällä paljon;)), ja tehdä hyviä valintoja sen tiedon varassa, joka itsellä on.

    Tuo glutamaattijuttu on täällä ihan klassikko, sitä käy monille. Kannattaa ravintolassakin maistaa "suolaa" ennen kuin laittaa sitä annokseensa, se on aika usein tuota "makujen vahvistajaa".

    Avokado ladylla on tosi hyvää kasvista tarjolla, ja se on kaikkien länkkärien suosima. Tosin sinne taitaa teiltä olla vähän turhan pitkä matka (?), mutta kannattaa joskus käydä.

    Ja ne kosteudenkerääjät muuten toimivat, meillä on ainakin kuukauden parin päästä vettä täynnä koko alaosa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kaitaliina taas hyvistä vinkeistä!

      Sainkin eilen jo pari hyvää vinkkiä liha- ja leipäkaupoista tässä lähistöllä. Tuosta vihannesten "organisuudesta" ollaan myös juteltu paljon ja nimenomaan, johonkin on tavallaan pakko uskoa ja ainakin ajatella ostavansa parasta mahdollista :)

      Poista